Povežite se:
HomePodzemlje & nadzemljeGradonačelnik Kutine već je tri mjeseca u zatvoru jer ne želi dati ostavku

Gradonačelnik Kutine već je tri mjeseca u zatvoru jer ne želi dati ostavku

Zlatko Babić, uhićen još sredinom prosinca 2021., razapet je između Županijskog suda, koji ga ne pušta iz istražnog zatvora kako ne bi utjecao na svjedoke i Ustavnog suda, koji kaže da treba biti pušten na slobodu 

Afera započeta u Kutini optužbama bivše direktorice tvrtke Eko-Moslavina d.o.o. Adrijane Cvrtile da su je njen bratić, šef HSLS-a Davor Kljakić i gradonačelnik Zlatko Babić prisiljavali da bez natječaja zapošljava i diže plaće u tom komunalnom poduzeću, dobila je čudnovat pravni zaplet, objavio je portal Direktno.hr. 

Detalji iz sudskog procesa dostupni na Facebooku 

“Naime, nakon što je istražni zatvor, prvotno dosuđen u trajanju od 30 dana, produžen za daljnjih 30 dana, gradonačelnikova odvjetnica Višnja Drenški Lasan uložila je ustavnu tužbu na takav pravni tretman, ustvrdivši da su sve optužbe zapravo samo nedokazani navodi Adrijane Cvrtile, usmjerene protiv njena bratića i stranačkog vođe Kljakića, a u kojima se gradonačelnik samo neizravno pojavljuje. Njena je ustavna tužba prihvaćena 14. veljače, a nadležnom Županijskom sudu je upućeno rješenje po kojem je mjera pritvora u ovom slučaju protivna pravu na slobodu građanina”, navodi portal

Meritum odluke Županijskog suda je mišljenje da Zlatko Babić, uhićen još sredinom prosinca 2021., ne može izaći iz istražnog zatvora i vratiti se u svoj ured, iz straha da ne bi utjecao na svjedoke. Svjedoci i protagonisti ove Kutinske afere, međutim, stalno komuniciraju putem medija. Adrijana Cvrtila se, tvrde u Kutini, pojavljuje u medijima najmanje jednom dnevno, a uključeni u ovaj komunalni rašomon prepucavaju se u komentarima na Facebooku, na svakoj od pet kutinskih političkih Facebook grupa, iznoseći detalje iz sudskog procesa. “Samo je Zlatko Babić u istražnom zatvoru, iako Ustavni sud kaže da tamo ne bi smio biti”, navodi se u tekstu.

Babić uporno tvrdi da je nevin 

Odvjetnica Višnja Drenški Lasan zato je u srijedu podnijela novu Ustavnu tužbu na odluku Županijskog suda koju je u utorak zaprimila. Tužba se temelji na članku 31. zakona o Ustavnom sudu RH i to zato što se – taj zakon ne poštuje i ne primjenjuje.

“Ni ovaj put se Županijski sud nije bavio odlukom i standardima Ustavnog suda”, kazala je odvjetnica Drenški Lasan.

U tekstu se podsjeća da je Kutina specifična po tome što Babić, za razliku od nekih drugih optuženih župana i gradonačelnika, odbija dati ostavku, tvrdeći da je nevin i kako s aferom nastalom između Cvrtile i  Kljakića on nema ništa. Prije uhićenja, na pitanje o ostavci odgovarao je da su njega “izabrali građani” te ga “samo oni mogu smijeniti na izborima”.

sp

Foto: screenshot N1

(objavljeno 9.3.2022.)