Povežite se:
HomeNekategoriziranoGrad Zagreb zaštitio zgradu i trgovačku djelatnost iličke Name

Grad Zagreb zaštitio zgradu i trgovačku djelatnost iličke Name

Zgrada je naredne četiri godine zaštićena kao pojedinačno kulturno dobro, a potencijalni kupcu dužni su u poznatoj robnoj kući zadržati trgovačku djelatnost

 

Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode Grada donio je rješenje kojim se robna kuća Nama u Zagrebu, Ilica 4-6 i Radićeva 1, preventivno zaštićuje kao pojedinačno kulturno dobro do donošenja trajnog rješenja, sukladno Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara. Rješenje je doneseno na rok od četiri godine.
Grad Zagreb donio je ovakvo rješenje kako bi svi mogući kupci Name zadržali njenu trgovačku namjenu, odnosno kako bi Zagreb nastavio imati robnu kuću na povijesnoj lokaciji na kojoj se ona nalazi već preko 100 godina. Mjere zaštite znače da je u cilju očuvanja i obnove vrijednosti i osobitosti koje predmetna građevina posjeduje, kao i očuvanja specifične ambijentalnosti i tradicije korištenja prostora u funkciji robne kuće, potrebno zadržati specifičnu namjenu kao i ulična pročelja, gabarite i katnost volumena, te očuvane izvorne dijelove interijera, navodi se u priopćenju gradskog poglavarstva.

Prilog Vide TV o dugogodišnjoj borbi radnika za očuvanje Name, nekoć lanca s dvadesetak robnih kuća od kojih su ostale samo dvije, u Ilici i na Kvatriću, možete pogledati ovdje.

Ovakvoj odluci gradskih vlasti prethodila je peticija ‘Nama pripada nama’, koju je potpisalo 5.000 ljudi.U tekst peticije navodi se da “nedavnom presudom Trgovačkoga suda robnim kućama NAMA d.d. u stečaju prijeti prodaja radi namirenja stečajnoga duga. Posljedica toga je očekivani prestanak poslovanja i moguća prenamjena robnih kuća u hotele ili stambeno poslovne prostore. Stečaj NAME traje nevjerovatnih dvadeset tri godine. Čitavo to vrijeme NAMA – odlično opskrbljena robom sa značajnim udjelom domaće proizvodnje – posluje pozitivno. Čuvaju je njezini kupci!

Uključi se, potpiši peticiju! Potpiši peticiju kojom se od Vlade RH traži da zadrži vlasništvo i unaprijedi poslovanje robnih kuća NAMA i njezinih radnika, te da građanima Zagreba i njegovim posjetiocima omogući nastavak preko stoljetne tradicije kupovanja u obje robne kuće – Ilica 4 i Kvaternikov trg 5.

Spasimo NAMU zajedno! NAMA je kultni hrvatski brand kontinuiranog tržišnog značaja i potencijala. Nema opravdanog razloga da NAME više nema! Od Vlade RH, kao najvećeg razlučnog vjerovnika, tražimo: Pod jedan Da poduzme sve zakonske radnje da do prodaje robnih kuća u Ilici i na Kvaternikovom trgu ne dođe, te da umjesto donošenja ‘Odluke o prodaji imovine’ isplati potraživanja stečajnih vjerovnika koji žele biti isplaćeni, a zajedno sa stečajnim vjerovnicima koji žele nastavak poslovanja izradi ‘Plan poslovanja’ i tako omogući poduzeću nastavak poslovanja, uključujuči investicije i dotok kapitala što im je punih dvadeset tri godine uskraćeno.

Pod dva Da u slučaju donošenja ‘Odluke o prodaji imovine radi namirenja stečajnoga duga’, sudbinu poslovanja i tri stotine radnika NAMA d.d u stečaju, sukladno Zakonu o stečaju, zaštiti ‘Izjavom o kupovini nekretnina i prijebojom svoje tražbine s protutražbinom stečajnoga dužnika po osnovi cijene u visini utvrđene vrijednosti nekretnine’, stekne vlasništvo i upravljačka prava nad poduzećem, te omogući nastavak poslovanja”, navodi se uz peticiju.

 

sp

(objavljeno: 26.1.2024. )

foto: Goran Posilović / Vida TV