Povežite se:
HomeZagrebGrad Zagreb već godinama ne zna tko ljetuje u njegovoj luksuznoj Vili Zagreb u Mošćeničkoj Dragi

Grad Zagreb već godinama ne zna tko ljetuje u njegovoj luksuznoj Vili Zagreb u Mošćeničkoj Dragi

Niti tri i pol godine nakon što je poslan upit te nakon višestruke intervencije Povjerenika za informiranje, javnost još nije dobila odgovor na pitanje tko ljetuje u luksuznoj vili u vlasništvu Grada Zagreba. Boravak u toj vili se ne plaća, a namijenjena je u reprezentativne svrhe, no postoje indicije da je tamo često navraćao gradonačelnik Milan Bandić sa svojim društvancem, što objašnjava činjenicu da se ne vodi evidencija o korisnicima vile

Piše: Saša Paparella

Grad Zagreb nema podatke tko ljetuje u Vili Zagreb, u mjestu Mošćenička Draga nedaleko Opatije, a koja je u gradskom vlasništvu. To proizlazi iz odgovora koji je Zagrepčanin Dario Juričan dobio iz Ureda gradonačelnika Grada Zagreba Tomislava Tomaševića, pristiglog tri i pol godine nakon što je u listopadu 2018. podnio zahtjev za ostvarivanje prava za pristup informacijama.

‘Nema javnog interesa za objavom imena’  

Administracija Milana Bandića ekspresno je početkom studenog 2018. odbila Juričanov zahtjev, no njihovo je rješenje potom poništeno rješenjem Povjerenika za informiranje iz travnja 2019., uz uputu što treba napraviti u ponovljenom postupku. No Grad Zagreb se nije dao, pa je u tom postupku ponovno odbijen zahtjev podnositelja uz obrazloženje da “ne preteže javni interes za objavom imena i prezimena korisnika Vile Zagreb nad zaštitom osobnih podataka, posebno obzirom na činjenicu da sustav eVisitor također štiti osobne podatke te su ono dostupni jedino osobi koja je ovlaštena za pristup sustavu eVisitor”. 

Potom je Povjerenik za informiranje svojim rješenjem iz lipnja 2020. ponovno poništio prvostupanjsku odluku, uz napomenu da “u ponovljenom postupku treba imati u vidu da se radi o nekretnini koju koristi prvostupanjsko tijelo kao tijelo javne vlasti i da se ista održava javnim sredstvima, a što ide u prilog omogućavanju pristupa traženoj informaciji”. U tom ponovljenom postupku službenik za informiranje opetovano je zatražio dostavu popisa svih korisnika spomenute nekretnine od 2000. do dana podnošenja zahtjeva. Krajem svibnja 2022. zaprimljeno je očitovanje gradskog Sektora za tehničke poslove “iz kojeg proizlazi da ne posjeduju evidenciju o korisnicima Viler Zagreb u Mošćeničkoj Dragi, niti kroz sustav eVisitor niti kroz službene evidencije Službe za protokol Grada Zagreba”. Obzirom da nadležni gradski Ured ne raspolaže traženom informacijom, te nema saznanja gdje se informacija nalazi, Juričanov zahtjev je odbačen, uz napomenu da se podnositelj može ponovno žaliti Povjereniku za informiranje.   

Vilu su koristili Bandićevi prijatelji?

O Vili Zagreb, u kojoj nitko ne plaća smještaj, rijetko se piše. Izuzetak je napravljen 2003. kad je  vilu posjetio novinar Nacionala dok je u njoj ljetovala tadašnja zagrebačka gradonačelnica Vlasta Pavić, koja je preuzela brigu o gradu nakon što je milan Bandić morao odstupiti zbog vožnje u pijanim stanju. Tada smo saznali da je vilu, koju je navodno izgradio neki talijanski brodovlasnik iz Trsta, oko 1960. kupio Većeslav Holjevac, legendarni zagrebački gradonačelnik, te da o vili brine dvoje namještenika grada Zagreba, koji šest mjeseci godišnje provode u kući koja je smještena iznad pomno njegovanog vrta. Kako neslužbeno doznajemo, novi gradonačelnik Tomislav Tomašević ta je radna mjesta ukinuo.

Vila Zagreb u potkrovlju ima tri spavaće sobe i dvije kupaonice. Na etaži ispod nalaze se još dvije spavaće sobe i kupaonica, a ispod njih su saloni koje je uredio bivši gradonačelnik Branko Mikša. Kuhinju je dala urediti Marina Matulović-Dropulić, još jedna bivša zagrebačka gradonačelnica.

Vila Zagreb služi za reprezentativne svrhe i u njoj mogu boraviti zagrebački gradonačelnik i gosti grada Zagreba, prvenstveno gradonačelnici gradova prijatelja Zagreba, kao i oni strani dužnosnici s kojima grad Zagreb tijesno i kvalitetno surađuje. Doznali smo tada i da je Vlasta Pavić u Vilu Zagreb dolazila i preko godine, te da je tu dolazili gradonačelnik Mainza, predsjednik skopske gradske skupštine i još neki.

Vlasta Pavić je, ugostivši novinare Nacionala, rekla kako je “u javnosti svake godine stvara nekakva fama oko Vile Zagreb”, no sada vidimo da famu nisu stvorili mediji, nego li gradske vlasti koje ne znaju – ili ne žele reći – tko je sve u vili boravio. Kako doznajemo, tu nisu dolazili samo gradonačelnici gradova-prijatelja – postoje indicije da su u toj vili povremeno boravili Milan Bandić i njegovi prijatelji, a neki od njih u društvu svojih prijateljica, što objašnjava toliku diskreciju oko imena gostiju vile Zagreb.

Foto: TZ Mošćenička Draga

(objavljeno 2.6.2022.)