Povežite se:
HomeUrbanizamGrad Zagreb odbija predočiti dokumentaciju o gradnji bazena na vrhu novog hotela u zaštićenom Donjem gradu

Grad Zagreb odbija predočiti dokumentaciju o gradnji bazena na vrhu novog hotela u zaštićenom Donjem gradu

 

Gradska službenica za informiranje u svom rješenju navodi kako “nije razvidno u čemu bi se sastojao javni interes za traženom informacijom” o planiranom roof top bazenu luksuznog hotela na uglu Petrinjske i Amruševe ulice, iako je riječ o potpuno novom izgledu dosadašnjeg krova zgrade u centru grada, za koji GUP propisuje stroge mjere zaštite

 

Piše: Saša Paparella

Zgrada na križanju Petrinjske i Amruševe ulice u Zagrebu, u čijem prizemlju je desetljećima bila velika trgovina Elektroprometa, a potom nekoliko godina restoran Time, već dulje vrijeme se preuređuje u luksuzni hotel kvalitete četiri zvjezdice. Skupine vrijednih azijskih radnika grade ono što su zamislili arhitekti koje je angažirao investitor, Arena hospitality group, koja u taj objekt navodno ulazi u zakup na 45 godina, ukupna investicija bila je planirana u iznosu od 130 milijuna kuna, a hotel će imati 115 soba.

Na pročelju s obje strane zgrade nalaze se zaštitne cerade sa crtežom koji dočarava kako će taj hotel jednom izgledati. Tako doznajemo i da je predviđen “roof top pool and bar with city view”, no ma koliko bazen može biti zanimljiva novost, pitanje je uklapa li se takvo rješenje u važeće propise.

Krov kao ‘peta fasada’

Naime, zagrebački GUP u članku 92. spominje “potpunu konzervatorsku zaštitu područja Donjeg grada”, pa navodi da se u toj zoni “strogo kontrolira unošenje novih struktura i sadržaja neprikladnih sačuvanim kulturno-povijesnim vrijednostima. Prilagođavanje postojećih povijesnih funkcija i sadržaja suvremenim potrebama može se prihvatiti uz minimalne intervencije u povijesne strukture. Prihvatljive su metode konzervacije, sanacije, restauracije, konzervatorske rekonstrukcije i prezentacije”. U nastavku GUP-a, navodi se nužnost “sprječavanja nadogradnje ili dogradnje pojedinih zgrada ili pak neprimjerenih adaptacija kojima se bitno mijenja izvorna arhitektonska zamisao; očuvanje karakterističnih rješenja krovova i sprječavanje bitnih promjena gabarita i oblikovanja, jer su dio autentičnoga arhitektonskog rješenja i mjerodavni kao peta fasada u karakterističnoj slici naselja”.

Stoga smo investitoru uputili upit – ne krše li se takvom gradnjom propisi Grada Zagreba o očuvanju i zaštiti postojećeg izgleda krovova u Donjem gradu?

Arena: ‘poštovali smo sve propise’

Iz Arena Hospitality Group dobili smo ovakav odgovor: “Prilikom planiranja investicije u potpunosti ispoštovali sve propise i procedure vezane za ishođenje građevinske dozvole za prenamjenu zgrade u hotel, uključujući i sve potrebne suglasnosti nadležnih tijela”.

Kako nas taj odgovor nije zadovoljio, preko Zakona o pravu na pristup informacijama zatražili smo od gradske službenice za informiranje Ljiljane Podunajec arhitektonski projekt, projekt konstrukcije te projekt bazenske tehnike vezano uz rješenje (građevinsku dozvolu) koje je Grad Zagreb izdao 26. siječnja 2021., dakle u mandatu Milana Bandića, a temeljem potvrde Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode od 3. rujna 2020., s potpisom njegovog pročelnika Stipe Tutiša. Iz grada smo dobili osnovni dokument, ali ne i projektnu dokumentaciju, koja čini njegov sastavni dio, i to s argumentacijom da ne možemo imati uvid u dokumentaciju povezani s građevinskom dozvolom jer po Zakonu o gradnji nismo stranka u postupku, a u Gradu tvrde i da tu “nema javnog interesa” (?!).

Iako se u odgovoru navodi da “prilikom odlučivanja treba imati u vidu načelo jednakosti iz Zakona o pravu na pristup informacijama prema kojem su svi korisnici ravnopravni u ostvarivanju tog prava”, piše i da ”nije razvidno u čemu bi se sastojao javni interes za traženom informacijom” jer je “utvrđeno da je pravna osoba investitor te vlasnik zemljišta na kojem je odobrena izgradnja hotela”.

Investitor zapošljava 700 ljudi, ima pravo i na brend Park Plaza

“Slijedom navedenog u konkretnom slučaju valjalo je razmotriti može li se podnositelju omogućiti uvid u tražene informacije, te je u tu svrhu proveden test razmjernosti javnog interesa. Nakon provedenog testa razmjernosti i javnog interesa utvrđeno je da ne prevladava javni interes u pogledu dostupnosti predmetne informacije, dokumentacije uz građevinsku dozvolu privatnog investitora, koja nekretnina nije financirana javnim novcem, ne odnosi se na pitanja javnog zdravlja, zaštite okoliša ili pitanja javne sigurnosti”, navode u Gradu. Odgovor završava uputom o pravnom lijeku, odnosno žalbu povjereniku za informiranje, što smo i učinili, smatrajući da takvo rješenje stvara opasan presedan po kojem javnost nema pravo saznati što se događa u središtu grada u slučajevima kad je riječ o privatnoj inicijativi na privatnom zemljištu.

 

Arena Hospitality Group hotelijerska je tvrtka s preko 700 zaposlenih i 55 milijuna eura prihoda u 2021. Sljednik je Arenaturista iz Pule, koji je preko 40 godina poslovao samo u Istri. Kad je u tvrtku ušao izraelski kapital proširili su poslovanje pa sada imaju u vlasništvu, suvlasništvu, najmu i pod upravljanjem i hotele u Njemačkoj i Mađarskoj. Konzultant Davor Štern nedavno je u razgovoru za Jutarnji list rekao kako je “angažiran na gradnji hotela na uglu Petrinjske i Amruševe”, dodavši da je zgrada u vlasništvu Židovske općine Zagreb.

Kako se navodi na njihovoj web stranici, Arena Hospitality Group “jedna je od najdinamičnijih hotelskih grupacija u srednjoj i istočnoj Europi”. Trenutno drži portfelj s 26 objekata u svojem vlasništvu, suvlasništvu, najmu i pod svojim upravljanjem, koji obuhvaćaju više od 10.000 soba i smještajnih jedinica u hotelima, turističkim naseljima i kampovima. “Mi smo prvo hrvatsko društvo koje posjeduje i upravlja hotelima izvan Hrvatske i koje je dobilo ekskluzivno pravo upravljanja i razvijanja hotela pod međunarodno priznatim brendom Park Plaza. To pravo obuhvaća 18 zemalja srednje i istočne Europe, što Grupaciji pruža izvrsne mogućnosti za rast diljem regije”, navode u Areni.

 

Foto: Saša Paparella