Povežite se:
HomeMedijiGong osnovao fond PING i raspisao natječaj za pet novinarskih istraživačkih radova

Gong osnovao fond PING i raspisao natječaj za pet novinarskih istraživačkih radova

 

Kriza u novinarstvu, pritisci oglašivača te netransparentno financiranje medija proračunskim sredstvima preduvjeti su za dogovorno novinarstvo, cenzuru i zabranjene teme. Istraživačko novinarstvo je ključno za javni interes, jer otkriva nepravilnosti i zloupotrebu na svim razinama moći, poručuju iz Gonga. Natječaj je otvoren do kraja rujna, a odobreni projekti financirat će se u rasponu od 5.000 do 10.000 kuna

 

S ciljem poticanja istraživačkog novinarstva, kao važnog alata u borbi protiv političke korupcije, Gong je osnovao fond Podrška istraživačkom novinarstvu od Gonga (PING), koji će financijski poduprijeti istraživačke novinarske teme od javnog interesa, objavila je ta udruga. Poziv na natječaj raspisan je 15. rujna, a ideje za financiranje projekata primaju se putem online formulara do petka, 30. rujna.

“U skladu s Gongovim strateškim ciljem borbe protiv korupcije, objavljujemo poziv za financiranje novinarskih istraživačkih radova u iznosu od 5.000 do 10.000 kuna. O odobrenju projekta i dodjelama potpora odlučuje peteročlano povjerenstvo, u čijem se sastavu nalaze Đurđica Klancir, Slavica Lukić, Tena Perišin, Dario Špelić i Oriana Ivković Novokmet. Imena autorica i autora pet radova koje ćemo podržati, objavit ćemo do kraja listopada 2022. godine na stranici PING-a, a financirani radovi će biti objavljeni na stranicama Gonga”, priopćeno je.

“Kriza u novinarstvu i tehnološke promjene koje su smanjile prihode medija na tržištu, pritisci oglašivača te netransparentno financiranje medija proračunskim sredstvima, sve su to preduvjeti za dogovorno novinarstvo, cenzuru i zabranjene teme. Istraživačko novinarstvo je ključno za javni interes, jer otkriva nepravilnosti i zloupotrebu na svim razinama moći, u svim područjima života, te budnije i temeljitije od ostalih novinarskih formi nadzire odgovornost onih kojima su povjerene ovlasti i moć nad drugim ljudima i dobrima. Samim time istraživačko novinarstvo pridonosi razgradnji korupcije te održivosti liberalne demokracije, zbog čega je od vitalne važnosti podržavati ga. Prijave tema radova za elektroničke publikacije otvorene su za novinare i novinarke te studente i studentice novinarstva. Moguće je prijaviti projektni prijedlog i kao tim, ali samo uz definiranje voditeljice tima, koja je odgovorna za realizaciju projekta. Novinare i novinarke, čiji su radovi financijski podržani, ohrabruje se da ponude svoje radove, kada budu završeni i uređeni, mediju u kojem rade ili s kojim surađuju”, navode u Gongu.

sp

(objavljeno 16.9.2022.)

Foto: Gong.hr