Povežite se:
HomeMedijiGong jedva od Ministarstva kulture i medija dobio imena kandidata za VEM

Gong jedva od Ministarstva kulture i medija dobio imena kandidata za VEM

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek

 

Gong je tek sada dobio imena svih 27 kandidata i kandidatkinja za članstvu u Vijeću za elektroničke medije koji su se javili na javni poziv objavljen u travnju 2022. Umjesto da se svi javno predstave na sjednici saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije, Vlada je na zatvorenoj sjednici odabrala nove članove koje je saborska većina potom prihvatila

 

Izbor novih-starih članova Vijeća za elektroničke medije (VEM) još se jednom odvio u tajnosti, podalje od očiju javnosti. Troje članova, od čega dvoje dosadašnjih članova Vijeća odabrala je Vlada na zatvorenom dijelu sjednice, a nadležni saborski odbor potvrdio većinom – sedmoro članova odbora je glasalo za izabrane kandidate, dok je njih četvero bilo protiv, objavio je Gong.

Javnost ima pravo znati tko su bili svi kandidati, kakve su njihove kvalifikacije i iskustvo. S obzirom na to da javnost nije znala tko se uopće javio na javni poziv, Gong je zatražio od Ministarstva kulture i medija i Vlade, putem platforme Imamo pravo znati, imena svih 27 kandidata i kandidatkinja koji su se javili na javni poziv objavljen u travnju 2022. godine.

HDZ blagoslovio Malenicu, Marića i Topića

“Koliko je izbor bio netransparentan, pokazuje i to što prema pisanju medija, Vlada nije čak ni saborskom odboru dostavila popis svih 27 kandidata. Saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije, u kojem većinu imaju vladajući HDZ i HSLS, prihvatio je prijedlog Vlade o imenovanju Anite Malenice, Davora Marića i Željka Topića za članove Vijeća za elektroničke medije, te su većinom glasova saborskih zastupnica potvrđeni u Hrvatskom saboru početkom veljače, mahom glasovima HDZ-a i njegovih koalicijskih partnera.

Inače, Vlada je uputila prijedlog kandidata dva tjedna nakon što je u siječnju istekao produženi šestomjesečni mandat troje članova – Anite Malenice, Davora Marića i Vanje Gavrana – kojima je mandat istekao još u srpnju prošle godine. Zbog Vladinog kašnjenja su reagirali Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske. No sve do 26. siječnja Vlada nije poslala svoj prijedlog u Sabor iako se na javni poziv objavljen krajem travnja 2022. javilo čak 27 kandidata. Njihov identitet i kvalifikacije ostali su nepoznati javnosti do ovog odgovora Gongu iz Ministarstva kulture. Oporba je problematizirala izbor Željka Topića zbog preporuke predsjednika Sabora Jandrokovića, a ponovno imenovanje Anite Malenice i Davora Marića iz Ministarstva kulture i medija protumačili su kao “rezultat potrebe za održavanjem kontinuiteta rada VEM-a”, navode Gongovci.

Netransparentni odabir

Podsjećaju da je Gong kritizirao odluku AEM-a o dodijeli koncesije bivšeg Radija 101, upozoravajući da  ne provjerava na adekvatan način stvarno vlasništvo nakladnika kod davanja radijske frekvencije u koncesiju – što narušava medijski pluralizam i dovodi do nedopuštene koncentracije u medijima.

“Prema europskom zakonodavstvu, VEM bi trebao biti neovisno regulatorno tijelo u području elektroničkih medija čije su osnovne zadaće donošenje odluka o dodjeli i oduzimanju koncesija, izricanje opomena u slučaju nepoštovanja odredbi Zakona te osiguravanje nadzora programa medija. Stoga smatramo da bi članovi i članice Vijeća, kao tijela koje upravlja Agencijom, trebali biti izabrani na transparentniji način. Preciznije, kandidati i kandidatkinje za članstvo u Vijeću trebali bi se javno predstaviti na sjednici matičnog saborskog radnog tijela kao što je to slučaj s primjerice dužnostima povjerenika, pravobranitelja ili predsjednika Vrhovnog suda. Na taj bi se način doprinijelo i većoj razini njihove odgovornosti prema javnosti čije bi interese trebali štititi”, navode.

Prema odgovoru Ministarstva kulture i medija temeljem Zakona o prvu na pristup informacijama, na javni poziv za prijavu kandidature za članstvo u VEM prijavili su se Anita Malenica, Gordana Simonović, Elizabeta Gojan, lvica Buljan, Jasmina Popović, Rade Dragojević, Gabrijela Krmpotić Kos, lvan Tanta, Silvio Šop, Josip Čerina, Zdravko Kedžo, lgor Kern, Neven Šantić, Željko Topić, Davor Marić, Zvonimir Ančić, lvana Golić,  Kristina Feldvari, lvan Božičević,  Darko Dvornik, Brankica Muvrin, Dorotea Sušak, Željko Mesar, Danijel Vlahović, Zrinka Delovski i Vanja Gavran.

sp

Foto: screenshot N1