Povežite se:
HomeZagrebGoluža najaktivniji zastupnik u zagrebačkoj skupštini, Škoro se pojavio na tri sjednice, a i njih je odšutio

Goluža najaktivniji zastupnik u zagrebačkoj skupštini, Škoro se pojavio na tri sjednice, a i njih je odšutio

Trpimir Goluža (lijevo) i predsjednik skupštine Jadranko Klisović

 

Svega 21 od ukupno 57 zastupnika nazočio je na svih 14 sjednica zagrebačke gradske skupštine, čak 11 zastupnika nije se niti jednom upustilo u raspravu, što je nezavisni zastupnik Trpimir Goluža učinio 88 puta, uz 93 replike. Drugi najaktivniji zastupnik bio je Mario Župan (HDZ) s 47, a treći Renato Petek (SDP)  s 38 rasprava. Čak 11 gradskih zastupnika nije se niti jednom uključilo u raspravu, uključujući Miroslava Škoru koji je tek povremeno navraćao na sjednice, ali i Vilija Matulu i Teodora Celakoskog, koji su redovito dolazili u skupštinu

 

Piše: sp

Prema službenoj statistici, nezavisni zastupnik  Miroslav Škoro pojavio se na samo tri od dosadašnjih 14 sjednica skupštine Grada Zagreba, što ga čini najneodgovornijim članom tog tijela. Doduše, gradski zastupnici Jelena Pavičić Vukičević, Zvonimir Troskot, Iva Hraste- Sočo i Darko Klasić pojavili su se samo jedanput, Maksimilijan Šimrak također triput, Otto Barić i Marijana Rimanić četiri puta, Ljubo Jurčić šest puta, Gordana Rusak sedam, te Davor Filipović, Viktor Gotovac i Lucija Topolovac osam puta, no svi su oni ili u nekom trenutku zamrznuli svoje mandate, ili su ušli u skupštinu kao nečija zamjena, za razliku od Škore koji je zastupnik još otkako su izbori održani.

Svega 21 od ukupno 57 zastupnika nazočio je na svih 14 sjednica, koliko ih je održano do ljetne stanke, a to su: Rada Borić (Nova ljevica), Gordan Bosanac (Zagreb je naš!), Marija Brajdić Vuković (Zagreb je naš!), Tomislav Domes (Zagreb je naš!), Robert Faber (Zagreb je naš!), Trpimir Goluža (nezavisni), Mislav Herman (HDZ), Marina Ivandić (Zagreb je naš!), Iva Ivšić (Zagreb je naš!), Ivana Kekin (Nova ljevica), Joško Klisović (SDP), Nenad Matić (Zelena lista), Tihomir Milovac (Zagreb je naš!), Davorka Moslavac Forjan (SDP), Renato Petek (SDP), Igor Peternel (Domovinski pokret), Ana Profeta (Zagreb je naš!), Mauro Sirotnjak (Nova ljevica), Marijana Sumpor (Zagreb je naš!), Daniela Širinić (Zagreb je naš!) i Mario Živković (Zagreb je naš!).

Dok su bili u oporbi, zastupnici sada okupljeni u platformi Možemo! bili su među najaktivnijima, no otkako je zeleno-lijeva koalicija u Zagrebu došla na vlast više nije tako. U ovom sazivu najaktivniji je nezavisni zastupnik Trpimir Goluža, član kluba zastupnika Mosta – sudjelovao je u 88 rasprava i imao je 93 replike. Prvi je i po broju pitanja i prijedloga, imao ih je 13, vodi i po broju neslaganja s replikama (devet), no rekorder je i po broju povreda poslovnika ili utvrđenog dnevnog reda – učinio je to devet puta. Drugi po broju rasprava je zastupnik Mario Župan (HDZ) s njih 47, 53 replike te sedma pitanja i prijedloga. Treći je Renato Petek (SDP) s 38 rasprava, uz osam pitanja i prijedloga i 11 replika. Slijede Slaven Dobrović (Domovinski pokret) i Lovro Marković (Most) s po 35 rasprava, pri čemu je ovaj prvi imao 38, a drugi 28 replika. Mislav Herman (HDZ) sudjelovao je u 28 rasprava, uz 23 replike.

Velika je skupina onih zastupnika koji niti jednom nisu osjetili potrebu da se uključe u neku raspravu: Miroslav Škoro, Otto Barić, Ljubo Jurčić, Zvonimir Troskot, Darko Klasić, Jelena Pavičić Vukičević, Iva Hraste-Sočo, Vladimir Iviček i Marijana Rimanić. U toj su skupini i Vili Matula i Teodor Celakoski (obojica članovi stranke Zagreb je naš!), iako su obojica redovito dolazili na sjednice – 12, odnosno 13 puta.

 

(objavljeno 21.8.2022.)

Foto: screenshot Gradska skupština Grada Zagreba