Povežite se:
HomeKorupcijaGodinama se šuškalo o ‘obiteljskom poslu’ suca Mihaela Kovačića koji je iz stečajeva izvukao 10 milijuna kuna

Godinama se šuškalo o ‘obiteljskom poslu’ suca Mihaela Kovačića koji je iz stečajeva izvukao 10 milijuna kuna

 

Bivši sudac Trgovačkog suda u Zagrebu, koji je na vlastiti zahtjev 2021. razriješen, priznao je da je s još 12 optuženika, redom rodbine i prijatelja, od 2008. do 2021. izvlačio novac iz stečajne mase Željezare Sisak, Pamučne predionice Glina, Generalturista… Po Kovačićevom nalogu ostali su optuženici otvarali račune i potraživali  iz stečajne mase novac. “Radeći kao stečajni sudac shvatio sam da postoje viškovi novca u stečajnim postupcima za kojeg nitko neće pitati”, pojasnio je u istrazi.

 

Piše: Luka Kovač
Bolje biti prvi na selu, nego zadnji u gradu. Stara je to poslovica koju je doslovno parafrazirao Mihael Kovačić, sada već bivši sudac. A prije no što je postao bivši sudac, i to na vlastiti zahtjev, jer je očito “nanjušio” što mu se sprema, godinama je bio sudac pa predsjednik Trgovačkog suda u Sisku, a zatim i sudac Trgovačkog suda u Zagrebu. I te godine je iskoristio da bi se obogatio, tvrdi USKOK u optužnici podignutoj protiv Kovačića i još 12 osoba, a o kojoj će Županijski sud u Zagrebu odlučivati u četvrtak 4. svibnja.
Kovačić je to činio na poprilično inovativan način. Kako je malo nakon uhićenja u veljači 2021. rekao istražiteljima, jednostavno je shvatio da u stečajevima koje vodi ima puno novca, za kojeg nikoga nije briga. Pa se Kovačić dosjetio kako da se dokopa tog novca te je od izvlačenja novca iz stečaja napravio – obiteljski posao. Iz USKOK-ove optužnice, naime, proizlazi da od 13 optuženika, samo jedna osoba ni s kim drugim nije rodbinski, obiteljski, tazbinski ili prijateljski povezana. Zapravo, optuženici se na neki način mogu podijeliti na tri skupine. Prvu čini Kovačić i s njim povezane osobe, pa je osim njega još optužena njegova supruga Ivanka Kovačić, sin Patrik Kovačić, brat Jurica Kovačić, šogor Krunoslav Haramustek te Ivan Prpić, nećak Kovačićeve supruge. Zatim slijedi druga skupina optuženika koja je povezana s Aleksandrom Mažić, bliskom Kovačićevom suradnicom koja je bila voditeljica njegovog ureda u vrijeme dok je bio predsjednik Trgovačkog suda u Sisku, dok je na Trgovačkom sudu u Zagrebu bila voditeljica zajedničke pisarnice. Osim nje, optužen je i njezin suprug Andrija Mažić, majka Branka Rajković i brat Nenad Rajković. Treću skupinu optuženika čine stečajni upravitelji, inače otac i kći Branko Petanjak i Iva Petanjak, te Vlasta Jagarčec Gajda, ona jedina osoba, čije se ime navodi u optužnici, koja nije s nikim rodbinski ili tazbinski povezana.

Gotovo svi su priznali krivnju
Kovačić je uhićen u veljači 2021., a nekoliko dana prije uhićenja poslalo je zahtjev Državnom sudbeno vijeću (DSV) tražeći da ga se razriješi dužnosti. Da nije, vjerojatno bi poput svoje kolegice s istog suda Vesne Malenice, koja je također zbog sumnje u izvlačenja novca iz stečaja uhićena u studenom 2017., a optužena u svibnju 2020., s tim da optužnica još nije pravomoćna, primao trećinu plaće. Jer bi ga DSV vjerojatno kao i nju samo “privremeno” udaljio s dužnosti. No Kovačić je sam tražio razrješenje, pa sudac nije od travnja 2021. U međuvremenu, USKOK je okončao istragu protiv njega i suoptuženika mu, a tijekom te istrage gotovo svi su priznali krivnju, što vjerojatno znači da će ići na nagodbe s USKOK-om i prije formalnog početka suđenja.
Prema optužnici, USKOK tereti Kovačića i ostale da su od 2008. do 2021. izvlačili novac iz stečajne mase raznih tvrtki, uključujući Željezaru Sisak, Pamučnu predionicu Glina, Generalturist, Tempo… Sistem je bio jednostavan. Po Kovačićevom nalogu ostali su optuženici na svoja ili tuđa imena otvarali račune, neki su se predstavljali i kao direktori tvrtki koje potražuju novac iz stečajne mase. Kada bi novac na te lažirane račune sjeo, podizao se po Kovačičevom nalogu te dalje trošio za što je trebalo. Plaćanje troškova po kreditnim karticama, kupovine kuća, vikendica, automobila, otplate kredita, japanskih mačeva… Radilo se prema optužnici, o oko 10 milijuna kuna, a Kovačić je vrlo detaljno iskazivao o svakoj od USKOK-u spornih transakcija, pojasnivši i gdje je novac na koncu završio.
– Kriv sam. Za sve za što me teretite. Sve te transakcije sam naložio kao stečajni sudac pa sam kriv i za svu korist koju sam zbog toga ostvario ja ili sa mnom povezane osobe. Radeći kao stečajni sudac shvatio sam da postoje viškovi novca u stečajnim postupcima. Odnosno da je to novac za kojeg nitko neće pitati. Shvatio sam i da bi te viškove mogao usmjeriti u svoju korist i u korist meni bliskih osoba. Došao sam na ideju da u nalozima za takve isplate navedem svoj broj bankovnog računa, ali i bankovne račune drugih meni bliskih osoba. I tako… Što se tiče Aleksandre Maržić, ona je radila po mojim naredbama. Pisala je odluke kojima su se novci usmjeravali na privatne račune drugih pa i njezine majke. Branko i Iva Petanjek, su bili stečajni upravitelji u postupcima u kojima sam bio stečajni sudac. Znači da je bilo dovoljno da naredim, a oni bi onda usmjerili novac. Prešutni je dogovor bio da i oni mogu uzeti novac stečajnog dužnika ako im zatreba. Što se tiče Željezare Sisak, moja je ideja bila da se novac prenese s poslovnog na depozitni račun koji je bio otvoren kod javnog bilježnika. Kada je trebalo napraviti uplatu ili isplatu dao bih Petanjeku nalog da to učini. Rekao bih mu sumu i na koji račun da novac sjedne… I čujte, ja sam prekvalificirani stručnjak da ne bih bio svjestan da sam radio nešto što nije dopušteno. Mogu reći i da se kajem, no nisam siguran da će mi netko to i povjerovati… – branio se Kovačić.

Anonimna prijava servirala priču Uskoku 
A od još jedne nevjerojatne priče u našem pravosuđu, nevjerojatnije je i kako je sve to krenulo. Nakon što je Kovačić uhićen, pravosudni kuloari počeli su brujati da je to što je on radio godinama bilo poznato svima. I on je sam navodno istražiteljima rekao da je jedva čekao da ga – uhite. No svi su se pravili da ništa nisu znali. I tako je to išlo do kolovoza 2020. kad je ta sveopća šutnja i nečinjenje očito nekome dozlogrdila pa je taj netko poslao anonimnu prijavu USKOK-u. U toj se prijavi navodilo kako Kovačić, kao sudac Trgovačkog suda u Zagrebu dio novca iz stečajeva usmjerava na depozite dva javna bilježnika u Sisku. Nadalje, u anonimki se navodilo i da je dio sredstava iz stečajeva utrošen te da o tome nema nikakvog pisanog traga, pa nije bilo jasno po čijem je nalogu taj novac potrošen. Preciziralo se o kojim se točno stečajevima radi, kako se zovu javni bilježnici kod kojih je deponiran novac… pa je USKOK kako to već biva nakon anonimne prijave krenuo u – lov koji ih je na kraju doveo do Kovačića i njegovog “obiteljskog” posla sa stečajevima.
Među onima koji su tijekom istrage ispitani bio je i Nino Radić, predsjednik Trgovačkog suda u Zagrebu.
– Negdje krajem 2019. kontaktirao me jedan stečajni upravitelj te me je obavijestio da ima problema sa stečajnim postupcima koje vodi sudac Kovačić. Kazao je da je novac stečajnih dužnika deponiran kod javnih bilježnika. Radilo se o 450.000 kuna koje su trebale biti na tom depozitu. Taj spis naslijedila je druga sutkinja i kada je ona tražila da se taj novac prenese, javna bilježnica kod koje je bio deponiran, joj je kazala da su sredstva potrošena. Javna bilježnica je sutkinji poslala i sudsku odluku u kojoj se navodilo na koje račune i zbog čega da se prenesu sredstava. No te sudske odluke nije bilo u sudskom spisu niti u evidenciji e-spisa Trgovačkog suda u Zagrebu. Tražio sam objašnjenje od suca Kovačića, a on mi je kazao da se radi o nenamjernoj grešci koju je počinila sudska službenica koja je u međuvremenu premještena na drugi sud. Meni to obrazloženje nije bilo logično, nije proizlazilo iz spisa, no nakon tog njegovog očitovanja novac se pojavio. No transferiran je s računa druge javne bilježnice, a računovodstvo je primijetilo da nema popratne dokumentacije. Ta je dokumentacija zatražena od javne bilježnice, a ona je dostavila odluku koju je potpisao sudac Kovačić i to u vrijeme dok nije bio zadužen za vođenje tog stečajnog postupka. Tada sam proširio uvid u javno bilježničke depozite koje su naložili suci Trgovačkog suda. Primijetio sam da ima više neobičnih transfera novca koji nisu uobičajeni u poslovanju stečajnih sudaca i da se svi ti transferi vežu uz sudca Kovačića – svjedočio je Radić.

Bivši ljubavni partner ne želi vratiti ukradeni novac 
Novac koji je izvučen iz stečajeva Kovačić i njegovi suoptuženici koristili su za vraćanje kredita, dugova, kupovinu nekretnina, ulaganje u poslove… No nekad se Kovačićevim suoptuženicima činilo da uzimaju previše, pa su zabrinuto međusobno razgovarali, što je snimljeno tijekom tajnog prisluškivanja.
Iva Petanjek jednom prigodom nekom svom sugovorniku govori:
-Tu previše novca fali, moramo vratiti…
No povrat novca tom prigodom nije uspio, jer su ona i svi drugi uhićeni.
Ona je inače, kao stečajna upraviteljica uzimala novac iz stečajeva, te je njime financirala poslovne projekte njezinog tadašnjeg ljubavnog partnera. No kad je ljubav pukla, ona bezuspješno pokušava vratiti taj novac. U listopadu 2020. priča svom tadašnjem partneru o bivšem:
– Pričao je da sam kurvetina. Pita se kako me nije strah da mu radim to što mu radim, kad on svašta zna? – kaže Iva Petanjek.
– Što je bilo, bilo je. To se više ne smije spominjati – odgovara joj partner.
Situacija se zakomplicirala kada su ona i njezin partner našli na sudu jer ga je ona tužila tražeći povrat novac koji je uložila u te poslove, a kada je došla presuda u tom sporu, ona ju je poslala Kovačiću, koji joj je odgovorio:
– Sad smo nadrapali i ti i ja!
Inače, iako je on u svojoj obrani pokušao eskulpirati svoje suoptuženike, USKOK navodi da su svi oni znali što rade, a motiv da mu “pomognu” u izvlačenju novca iz stečaja bile su njihove loše imovinske prilike. U međusobnim razgovorima su ga zvali “šefom” ili “gazdom”, a Branko i Iva Petanjek su dolazili gdje god je on tražio, noseći mu novac. Za uzvrat on ne bi postavljao previše pitanja kad su oni uzimali novac za – svoje potrebe.

 

Foto: N1