Povežite se:
HomeNedodirljiviGeto: Frane Barbarić je morao zaštititi HEP od Plenkovića

Geto: Frane Barbarić je morao zaštititi HEP od Plenkovića

 

“To što je njihova stranka tražila da se spašava stanovništvo i poduzetnike novcem HEP-a upravu ne opravdava, jer oni su tu da vode poduzeće i zaštite ga. Morali su poslovati s pažnjom dobrog gospodarstvenika, a ne čekati da po medijima i Saboru svi bruje o plinskoj aferi, a najmanje se čuje samu upravu”, kaže Denis Geto, lider jednog od sindikata u HEP-u

 

Denis Geto predsjednik je Strukovnog sindikata HEP-a Tehnos, najborbenijeg od nekoliko HEP-ovih sindikata. I dok njegovi kolege uglavnom šute i ne komentiraju HEP-ove afere, Geto se rado odazvao poziva na intervju za Vida Tv, koji prenosimo u cijelosti.neporedan povod za razgovor bila je ‘plinska afera’ i dolazak istražitelja USKOK-a u upravnu zgradu HEP-a, u kojoj je napravljen intervju.

 

Jeste li očekivali dolazak USKOK-a u HEP?

Nije iznenađujuće. Čudim se što su dosad toliko čekali, prošlo je već nekoliko dana od početka afere. Dovoljno je afera odjeknula u javnosti i logično je da Uskok mora napraviti izvide, očekivala se ta istraga bez obzira na reakcije.

Navodno je predsjednik uprave HEP-a Frane Barbarić izvijestio premijera Plenkovića o tome što se događa s plinom otkupljenim od Ine. Kakva su vaša saznanja o tome?

Mi imamo vrlo malo saznanja jer se nas ne informira, socijalni dijalog je kod nas na nultoj razini. O reakciji uprave HEP-a mislim da svakako nisu učinili dovoljno, ovo se moglo predvidjeti i poslati pismo. Ako vodite tako veliku kompaniju koja sada ima i ogromne gubitke onda ste dužni malo žešće lupiti šakom po stolu, obratiti se javnosti, boriti se za to poduzeće kojim upravljate a ne samo reći: napisao sam pismo.

Zar ne postoje neki drugi kanali komunikacije između Plenkovića i Barbarića, ili oni zbilja komuniciraju samo preko dopisa?

Bio bih iznenađen ako nemaju neku svoju crvenu liniju kojom se mogu čuti u svakom trenutku, s nekoliko poziva sve se moralo moći alarmirati. Plenković je u pola sata morao sve saznati, a ne da sada kaže da ništa ne zna.

Je li plinska afera propust u poslovanju ili nečija svjesna namjera?

To je svakako nečiji propust, netko je kriv. Nadam se da se neće tražiti neki Pedro, mi ćemo dobro otvoriti oči. Naše poduzeće je duboko vertikalno organizirano, ispod uprave imate tri ili četiri stepenice dok dođete do nekog izvršitelja koji ima veze s prodajom plina. Krivci su negdje gore, sve je išlo po nalogu vlade i uprave i prenosilo se prema dolje. To se moralo predvidjeti, jer plin ne ide sam, njega se mora crpiti. Netko je znao da je Okoli skladište puno, znao je da se plin i dalje crpi, da postoji nalog iz vlade da HEP to otkupljuje. Sigurno je mjesec dana prije morao znati da će plina biti viška i da će ga se morati prodavati po vrlo niskim cijenama. Mislim da je netko to namjerno napravio, kako bi u nečije privatne džepove otišao javni novac.

Hoće li zbog plinske netko morati otići s pozicije?

Pozdravljam ideju da ode cijela uprava HEP-a. Nisu dorasli svom zadatku, i to ne samo vezano uz ovu aferu. Tvrtkom se iznimno loše upravlja, zato je imala gubitak od 6 ili 7 milijardi kuna, možda i više, znači da netko nije dobro odradio posao. To što je njihova stranka tražila da se spašava stanovništvo i poduzetnike novcem HEP-a njih ne opravdava, oni su tu da vode poduzeće, morali su poslovati s pažnjom dobrog gospodarstvenika i zaštititi svoje poduzeće, a ne ovako čekati da po medijima i saboru svi bruje, a najmanje se čuje samu upravu. Uprava je krivac za ovakvu situaciju i ja mislim da ona kompletna mora otići, to je minimum.

Kako vi komunicirate s upravom? Okupljate preko tisuću zaposlenika HEP-a, dobivate li informacije koje tražite, postoji li socijalni dijalog?

Mi okupljamo 1200 radnika HEP-a, to nije mali sindikat ali je uprava našla dva još veća i odlučili su da će razgovarati samo se ‘reprezentativnim sindikatima’ – suprotno zakonu smatraju da je to dovoljna mjera socijalnog dijaloga, dakle naš sindikat namjerno opstruiraju, čak nam i neke pakosti smišljaju. Ne dobivamo nikakve informacije, samo od naših članova koji su srećom stručni, i informiramo se vas iz medija. Već duže vrijeme tražim kontakt s upravom, pišemo im. Kad smo se prije tri mjeseca pojavili ispred poduzeća jer smo htjeli razgovor, njihov odgovor je bio takav da su se angažirali zaštitarske snage i nama su poništene kartice da ne možemo ući u poduzeće.

Vi vodite najborbeniji sindikat u HEP-u, zašto vas novinari tako rijetko zovu za izjave?

Nažalost od 2012.,  kad je donesen Zakon o reprezentativnosti, poslodavac i ova dva sindikata su se izgleda dogovorili da će u potpun ignorirati sve ostale. Kad nemate informacije ne možete izlaziti sa svojim komentarima u javnost, pa i novinari na vas pomalo zaborave. HEP se isto tako zadnjih godina dobro organizirao, stvorili su cijeli sektor koji se bavi informativnim stvarima i dobro upravljaju s time koje će informacije ići vani, a koje neće. Sponzorira se sve i svašta, pa čak i iznad povremenih kolumni Frane Barbarića u nekim novinama piše “sponzorirano”, eto dotle smo došli da se kapital poduzeća koristi za kontrolu. Naravno, sve ono što zbilja zanima široku javnost najčešće ne izlazi vani.

Kakva su stručna znanja gospodina Barbarića, je li on stručnjak za energetiku?

Njegova je kvalifikacija to što je 20 godina u HEP-u d.d., on je inače pravnik, nema veze s elektrotehničkom strukom. Koliko ja znam svojedobno ga je doveo poznati Ivan Mravak, dakle on je HDZ-ov uhljeb i dočekao je trenutak kada će mu netko vrlo blizak postati predsjednik vlade i tako je došao do pozicije predsjednika uprave.

Spremate tužbu protiv Uprave HEP-a?

Najvjerojatnije ćemo tu tužbu podići, iako mi smo sindikat i ja se volim boriti sindikalnim sredstvima. Radije bih došao s ulice s 200, 300 ili 1000 ljudi, pokucao upravi na vrata i objasnio toj manjini koja upravlja s nama jer ima moć i kapital u svojim rukama. Pokucali bi i nogom ako treba, no trenutno je situacija takva da koristimo metode koje možemo – uskoro ćemo ih tužiti zbog pogodovanja drugim sindikatima, diskriminacije našeg sindikata, potkupljivanja nekih ljudi i odgurivanja onih koji želi raditi svoj sindikalni posao.

Zašto se radnici HEP-a ne pobune protiv uprave koja ne štiti firmu?

Pitanje je dobro, ali bilo bi zanimljivo i zašto ostali građani RH više ne izlaze na ulice? Tek kad dogori do noktiju iskupi se 200 radnika i imamo neki štrajkić. Ako je naša politika išta dobro napravila, napravili su nam dobru uspavanku zadnja dva desetljeća. Stalno nas uništavaju, grickaju, ali povremeno popuste opasač da ovaj narod ipak prodiše, kupi nas se nečim. Evo sad će radnici HEP-a dobiti 2500 kuna regresa, a nisu nam dizali plaće već dugo, to su mrvice kojima povremeno kupuju ljude. S druge strane imamo i sindikate koji su i u Hrvatskoj a u HEP-u naročito isto krivi, a što su veći to su veći krivci što je radništvo uspavano. Radništvu treba samo prava iskra koja će ih dići na noge, mi to osjećamo, no sada su dobili tri par stotina eura i kako reći ljudima “ajde udri”. Ja ipak vjerujem da će ovi sadašnji štrajkovi biti mali s obzirom što ćemo mi prirediti.

 

(objavljeno 14.7.2023.)

novinar: Saša Paparella

snimio: Igor Dropuljić