Povežite se:
HomePodzemlje & nadzemljeGenerali još bez stava o pomilovanjima, Krešiću povjerenje iako je zbrljao s potpisom za aboliciju Perkovića i Mustača

Generali još bez stava o pomilovanjima, Krešiću povjerenje iako je zbrljao s potpisom za aboliciju Perkovića i Mustača

Predsjednik Hrvatskog generalskog zbora Marinko Krešić uspio je izmigoljiti iz situacije u kojoj se našao jer je prvo potpisao, a potom povukao potpis za oslobođenje dvojice utamničenih pripadnika nekadašnje jugoslavenske obavještajne službe, osuđenih za ubojstvo političkog emigranta Stjepana Đurekovića 

 

Umirovljeni general Marinko Krešić, predsjednik Hrvatskog generalskog zbora (HGZ) koji je prvo potpisao pismo u kojem se traži pomilovanje Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, a potom je svoj potpis povukao, rekao je na N1 televiziji da je na sjednici Upravnog odbora HGZ-a održanoj u utorak stavio svoj mandat na raspolaganje “jer je u medijskom prostoru tumačeno da je to stav Zbora, iako mi o toj temi nismo nikad razgovarali. Članovi HGZ-a jednoglasno su me poduprli da nastavim raditi”.

Prvi su potpisali Čermak i Gotovina

Krešić je dodao da je “HGZ raspravljao o pomilovanju, ali još nije zauzeo stav. Tražit ćemo podatke od Ministarstva pravosuđa koliko je branitelja u zatvorima, po kojim djelima i osnovi da bismo mogli napraviti zajedničko priopćenje gdje tražimo pomilovanje za sve koji imaju za to zakonske uvjete”. Bilo je riječi i o Krešićevoj svađi s generalom Ljubom Ćesićem Rojsom. “Ja svima opraštam, ali jedan dio ipak i ne zaboravljam. Ne mogu zaboraviti dvije riječi koje nikad od nikoga nisam čuo”, rekao je Krešić.

Ljubo Ćesić Rojs gostovao je na N1 dan ranije i tada je rekao kako nije istina da je on inicijator prikupljanja potpisa, a za što ga je prethodno optužio Krešić. “To nije točno i to zna moj kum Marinko Krešić. On zna da ja nisam inicijator, prije mene su potpisali generali Ivan Čermak i Ante Gotovina, ja sam treći. Za mene je ta priča završena i ja ne želim više o tome raspravljati. Potpisivanje očito nije išlo masovno, odabrano je nas sedam, po kojem ključu – ne znam. Ali da svi generali povuku svoj potpis, ja svoj potpis neću povući”, rekao je Rojs.

Rojs: ‘u HDZ-u je najveće zlo’

Voditeljica ga je upitala i za komentar izjave da su potpisnici ljudi bez legitimiteta, odnosno “udbaške pudlice”. “Ako je to izjavio predsjednik moje stranke, jer od svih nas potpisnika, ja sam član HDZ-a doktora Franje Tuđmana, ne HDZ-a briselskog koji je sada prevladao, to je naš problem unutar stranke, čiji su članovi i generali Krešić i Krešimir Ćosić. Kakva pudlica? Da sam pudlica, ja bih ’91. pobjegao u Njemačku, ne bih se uključio u obranu Hrvatske, imao sam četvero djece, bio sam na Plitvicama. Svi koji meni nešto predbacuju, imali su priliku priključiti se obrani”, rekao je Rojs, dodavši da HDZ treba lustrirati jer je “tamo najveće zlo”.  U studiju je pokazivao dokumente s pečatom Josipa Perkovića dok je bio u Ministarstvu obrane. Rojs tvrdi da je Perković nabavljao oružje i da mu nijedan konvoj nije uhvaćen, a dodao je i da je Perković 1994. spriječio atentat na Franju Tuđmana. “Jedan general HV-a, taj je umro, bivši KOS-ovac, trebao je ubiti Tuđmana…”, rekao je Rojs.

sp

Foto: screenshot N1

(objavljeno 27.4.2022.)