Povežite se:
HomepreporukaGazde Todorići se vraćaju!

Gazde Todorići se vraćaju!

GAZDE SE VRAĆAJU – TODORIĆ JR. SUVLASNIK KLJUČNOG ADVENTSKOG DOGAĐAJA

Ivan Todorić kupio je udjel u agenciji Kokoš ili jaje, organizatoru Fuliranja koje ove godine po prvi puta nije dobilo na korištenje gradsko zemljište, pa se moralo preseliti pred Esplanadu 

Piše: Saša Paparella

Nekadašnji predsjednik NO Agrokora i sin osnivača Agrokora Ivice Todorića, poduzetnik Ivan Todorić, postao je preko svoje tvrtke Mia sol d.o.o. vlasnik 35 posto temeljnog kapitala kreativne agencije Kokoš ili jaje d.o.o., koja već godinama organizira Fuliranje, program s najboljim izborom hrane na zagrebačkom adventu. 

Ivan Todorić se već bavi ugostiteljstvom, suvlasnik je lanca brze prehrane Good food, a Fuliranje je preteča današnjeg adventa, započeto još 2012. u Tomićevoj ulici ispod uspinjače. Potom se Fuliranje preselilo u Kurelčevu, pa na Strossmayerov trg (središnji dio Zrinjevca), da bi se ove godine s tih površina u gradskom vlasništvu premjestilo na četvrtu lokaciju, terasu hotela Esplanade. 

‘Fuliranje i Burger fest šire se i na druge gradove’

Tvrtka Kokoš i jaje bila je,uz tvrtke Denisa Mohenskog i Tome Ricova te Svibanj projekt, jedna od onih koja je ranijih godina bez problema dobivala najbolje adventske pozicije. Mediji su kao razlog tako dobrog tretmana navodili činjenicu da je s tvrtkom Kokoš ili jaje povezan Damjan Ljuština, sin Duška Ljuštine, važne osobe u administraciji pokojnog gradonačelnika Milana Bandića. Damjan Ljuština je o svojim iskustvima s Fuliranjem 2014. u Osijeku držao predavanje mladim poduzetnicima. Kasnije se više nije eksponirao kao osoba povezana s tim adventskim projektom, no veze su ipak ostale – iz sudskog registra je vidljivo da je sve do kraja 2019. prokuristica tvrtke Kokoš ili jaje bila njegova supruga Ivna Franić Ljuština

Nakon odlaska gradonačelnika Milana Bandića i znatnih promjena u načinu poslovanja zagrebačkog adventa, Kokoš i jaje nije uspjelo dobiti niti jednu poziciju,

iako su aplicirali za njih nekoliko, pa su se orijentirali na privatni posjed ispred hotela Esplanade. Na pitanje kako Fuliranje posluje na novoj lokaciji, Roman Pokos, vlasnik agencije Kokoš ili jaje nam je odgovorio: “Jako smo zadovoljni novom lokacijom terasom Oleander Hotela Esplanade, a ovogodišnje Fuliranje smo organizirali u suradnji s agencijom MPG i Hotelom Esplanade. Grad Zagreb je ove godine smanjio lokacije za ovogodišnji advent te smo bili primorani potražiti druge lokacije. Nismo požalili ni trenutka, najmoprimci su iznimno zadovoljni, imamo dosta posjetitelja koji su oduševljeni novom lokacijom.”

Pokos nam je potvrdio vijest o ulasku Ivana Todorića u njegov projekt. “Na Vaš upit možemo odgovoriti potvrdno, tvrtka Mia sol ušla je u vlasničku strukturu agencije Kokoš ili jaje d.o.o. Uspješno surađujemo kroz festivale već godinama koje je urodilo vlasničkim povezivanjem. Kokoš ili jaje u idućim godinama žele sa svojim proizvodima Burger festival i Fuliranje krenuti i u druge gradove u Hrvatskoj i zato je odlučila uzeti partnera”. 

Dok tata Ivica “teško živi”, sin Ivan investira

Od Ivana Todorića nismo uspjeli dobiti komentar novog poslovnog poteza, iako bi bilo zanimljivo saznati detalje o investicijama obitelji Todorić, pogotovo jer razvlašteni Ivica Todorić tvrdi on da nema novca – lani je rekao da teško živi i da mu pomažu rodbina i prijatelji, a dok je kao bjegunac pred hrvatskim pravosuđem boravio u Londonu, tamo je navodno preživljavao s 15 funti dnevno

No prisjetimo se da se Ivica Todorić i 2000., u doba kad je Agrokor bio na vrhuncu, u intervju za Vjesnik požalio: “Da ja ne primam plaću, da mi ne rade sin i kćer i da tata nema penziju teško bih u današnje vrijeme izvukao kraj s krajem”. 

Tek nakon sloma Agrokora, počele su u javnost curiti informacije o luksuznom, pa i raskalašenom životu pojedinih članova te obitelji.  

Kako bilo, prema novom društvenom ugovoru pohranjenom u registru Trgovačkog suda, osnivač tvrtke Mia sol je švicarski VIM Business and Services AG iz Zuricha, a koji je, kako se navodi u tamošnjem sudskom registru, u vlasništvu Ivana Todorića. 

Mlađi sin Ivice Todorića je u biznis s hranom ušao 2012. kao suvlasnik tvrtke Pet-it-duo, koja u središtu Zagreba drži lanac Good Food. Vlasnički udjel u tom lancu, koji radi pod geslom Dobra hrane za dobre ljude, 2015. prebačen na tvrtku Mia sol, da bi 2018. također, kao i sada udjel u agenciji Kokoš ili jaje, završio u portfelju već spomenute Todorićeve švicarske tvrtke VIM Business and Services AG. 

Tvrtku Mia sol osnovao je Agrokor 

Zanimljivo je da je tvrtku Mia sol, tada pod starim nazivom Sun energy, u prosincu 2012. osnovao Agrokor, pa je isprva bila registrirana na adresi korporacijskog tornja. Nakon tri godine, kad je počeo slom moćnog koncerna, kao vlasnik tvrtke Sun energy se umjesto Agrokora upisao Ivan Todorić osobno. 

Iako isprva registriran za proizvodnju i distribuciju električne energije, Sun energy je od 2016. do 2017. bio suvlasnik dubrovačke Karisma hotels management d.o.o., tada novog hotelskog lanca u suvlasništvu Agrokora, TUI-ja i srpskog biznismena Ljubiše Krstajića, osnivača lanca Karisma hotela. Kad je 2017. država preuzela brigu o Agrokoru, Ivan Todorić je Sun energy prodao Agrofructusu Denisa Matijevića, provjerenog suradnika obitelji Todorić i nekoć važnog Agrokorovog dobavljača voća i povrća, a sam se zaposlio u  središnjici Karisme u Londonu, gdje su mu u to vrijeme živjeli brat i otac, tada još bjegunac od hrvatskog pravosuđa. 

Potom je 2019. vlasnica tvrtke Sun energy postala Mara Bekavac, inače product managerica u Agrokorovoj Jamnici. Gospođi Bekavac to je bio dosad jedini poduzetnički pokušaj, od kojeg je ubrzo odustala – već u prosincu 2020. tvrtku je (ponovno) prodala Ivanu Todoriću, koji joj mijenja ime u Mia sol. Sjedište te tvrtke, koja nema zaposlenih, nalazi se u Teslinoj 7, gdje je i jedan od restorana Good food. Do lani je direktor zagrebačkog predstavništva Todorićeve švicarske tvrtke bio Zdenko Protuđer, još jedan Agrokorov kadar. Sada obje tvrtke, Mia sol i VIM Business and Services, vodi Danijel Rečić, koji je do lani bio direktor već spomenute tvrtke Pet-it-duo, vlasnika lanca Good food. 

 

(objavljeno 30.12.2021.)