Povežite se:
HomeNedodirljiviFižulić: ‘Zbog dosad najbezobraznije afere iz Plenkovićeve ere Barbarić mora otići iz HEP-a’

Fižulić: ‘Zbog dosad najbezobraznije afere iz Plenkovićeve ere Barbarić mora otići iz HEP-a’

Predsjednik uprave HEP-a Frane Barbarić trebao je još u travnju alarmirati da kompanija koju vodi prodaje plin ispod tržišne cijene, rekao je bivši ministar gospodarstva Goranko Fižulić, koji za taj propust odgovornim smatra i svog nasljednika Davora Filipovića

 

Mi smo se u proteklih sedam godina vladavine Andreja Plenkovića nagledali raznih afera, ali ni jedna nije bila ovako jednostavna za razumjeti i toliko bezočno bezobrazna, rekao je nekadašnji ministar gospodarstva Goranko Fižulić gostujući u Newsroomu N1 televizije nakon što se otkrilo da HEP nabavlja plin po cijeni od 47,6 eur/mWh i a zatim ga prodaje opskrbljivačima znatno jeftinije, ponekad i za 1 cent/mWh.

Što čeka Nadzorni odbor?

“Ideja da ovako nešto može proći mimo javnosti je apsurdna – u tu aferu su umiješan HEP, HROTE, HERA, Plinacro, vlada RH i Ministarstvo gospodarstva kao direktno nadležni. Ta afera dokazuje da regulatori apsolutno ne rade svoj posao, a ako ga i rade to čine isključivo po prisili i na mig Banskih dvora i uvijek sa zakašnjenjem. Vidjeli smo i na koji način se HEP odnosi prema svojoj imovini. Cijena plina ja pala još u ožujku , a HEP tri mjeseca kupuje plin od Ine po cijeni od koja nije tržišna i nikoga o tome ne obavijesti”, rekao je Fižulić.
Cijena od 47,6 eura je nastala nakon afere Škugor, kad je Vlada odredila da sve količina plina proizvedenog u RH HEP kupuje po arbitrarno određenoj cijeni. MOL koji plaća minimalnu koncesiju za hrvatsku naftu i plin već i na cijeni od nekoliko eura po MW zarađuje, a kamoli po cijeni od 47 eura. Kad je tržišna cijena plina pala ispod te cijene, predsjednik uprave HEP-a Frane Barbarić je trebao još u travnju sve alarmirati i upozoriti da se plin prodaju ispod tržišne cijene. Barbarić je trebao otići iz HEP-a još jučer, nema razgovora o tome koliko je odgovoran i on i cijela vertikala koja brine o plinskom biznisu, a ako nije sam otišao trebao ga je smijeniti Nadzorni odbor HEP-a, kaže Fižulić.

Debljanje profita Ine nauštrb HEP-a
“Dodatna odgovornost krivaca je u tome što je HEP kupovao plin koji ne treba, jer Europa pliva u plinu i skladišta su puna. Barbarić je trebao dati svoju neopozivu ostavku, pa treba napraviti reviziju u HEP-u da se vidi kako je do toga došlo. Netko je debljao profite Ine nauštrb HEP-a.

Barbarić i ministar Davor Filipović su izravno odgovorni za taj posao. Treba otkriti kada su HERA i HROTE vidjeli što se događa s viškovima plina i koga su o tome izvijestili, odnosno zašto su zažmirili. Ne trebaju nam regulatori koji nakon svake afere kažu da ništa nisu znali”, upozorava bivši ministar.

sp

(objavljeno: 5.7.2023.)

Foto: screenshot N1