Povežite se:
HomePodzemlje & nadzemljeEnergetski ‘hvarski kartel’ – premijer Plenković, šef HEP-a Barbarić, tajnici Milatić i Katičić imaju korijene u Jelsi

Energetski ‘hvarski kartel’ – premijer Plenković, šef HEP-a Barbarić, tajnici Milatić i Katičić imaju korijene u Jelsi

foto: Feid – Marko Car, TZ Jelsa

 

Saborski zastupnici Mosta Zvonimir Troskot i Nikola Grmoja u više navrata su upozoravali da energetskim sektorom u RH upravlja hvarski lobi, vezan uglavnom uz malenu Jelsu, koja povezuje Andreja Plenkovića, Franu Barbarića, državnog tajnika Ivu Milatića, glavnog tajnika HDZ-a Krunoslava Katičića. Iz Jelse su i ministar zdravstva Vili Beroš i predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić. Još neki otoci su dobro zastupljeni u vrhovima vlasti, primjerice Korčula, pa tako Ustavni sud vodi Miroslav Šeparović, dok je drugi Blaćanin, Branko Bačić, potpredsjednik HDZ-a. Era Bračana zasad je okončana odlaskom ministra Lovre Kuščevića

 

Piše: Saša Paparella

Predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić je “najveće zlo elektroenergetskog sustava u RH nakon Tomislava Ćorića” , on predvodi ‘hvarski kartel’, uživa političku potporu Andreja Plenkovića i glavnog tajnika HDZ-a Krunoslava Katičića, koji također dolazi s Hvara… Klub Mosta ide u razbijanje energetskog  kartela iz Jelse gdje ste vi i Barbarić, a HEP je nakon Ine vrlo vjerojatno nova sljedeća afera”, rekao je premijeru Plenkoviću na aktualnom satu saborski zastupnik Zvonimir Troskot (Most), dometnuvši da “elektroenergetski sustav u RH vodi bračni regulirani uhljebarij, jer su Alenku Kinderman Lončarević za članicu Upravnog vijeća HERA-e postavili njezin suprug i već spomenuti Barbarić.

Rasadnikom HDZ-ovaca vlada SDP-ovac

Premijer Plenković, koji i sam potječe iz Jelse, odgovorio je da ljude koje je Troskot spomenuo ne poznaje, ali da “HEP na svoja leđa stavlja to da će poduzetnici plaćati jeftiniju struju nego inače i da će građani jesen i zimu prebroditi kao da krize nema”. Kad govorimo o energetici, donedavni šef Hrvatske odvjetničke komore Josip Šurjak, koji je zbog umiješanosti u Inicu plinsku aferu uhićen i morao je dati ostavku u HOK-u, rođen je u Starom Gradu, no u Jelsi je završio srednju školu. Tamo je išao u razred s državnim tajnikom u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Ivom Milatićem, koji također nije iz Jelse, nego iz obližnjih Svirača. Milatić je bio i načelnik općine Jelsa, a kao predstavnik Vlade RH u zadnje je vrijeme aktivno sudjelovao u saniranju posljedica Inine plinske afere, u kojoj je eto jednu od glavnih uloga imao njegov školski kolega Šurjak.

‘Hvarski kartel’ je možda malo preslobodan izraz, no činjenica je da, otkako je Plenković premijer, Hvarani – odnosno Jelšani, odakle je i premijerov otac – u podjeli jakih pozicija dobro prolaze. Iz Jesle, mjesta od svega 3500 stanovnika potječe i ministar zdravstva Vili Beroš, dok je glavni tajnik HDZ-a Kruno Katičić Jelšanin po majci. Napokon, iz istog je mjesta i predsjednik Vrhovnog suda potvrđen Radovan Dobronić, jedini Jelšanin kojeg na funkciju nije predložio premijer Plenković, već njegov vječiti oponent Zoran Milanović.

Mediji navode da je Plenković osobno izabrao i državnog tajnika Milatića i šefa HEP-a Barbarića. Zato mu njih dvojica i ne rade probleme, pa kad je premijer nekidan odlučio da će teret energetske krize podnijeti HEP – čime se ne opterećuje državni proračun ali se najveća državna kompanija, koja ima 10 milijardi kuna prihoda potencijalno stavlja pred ogromne probleme – Barbarić na taj plan nije imao nikakvih primjedbi.

Zanimljivo je da je, uz tolike viđene HDZ-ovce, načelnik Jelse već u trećem mandatu zaredom načelnik općine SDP-ovac Nikša Peronja. 

Jelšanima Vrhovni, Blaćanima Ustavni sud

Uz probitačne Jelšane, dobre pozicije u vrhovima vlasti ima još jedna mala općina sa susjedne Korčule – Blato, mjesto s tek stotinjak stanovnika manje od Jelse. Blaćanin je predsjednik Ustavnog suda, nekadašnji HDZ-ov ministar pravosuđa i šef HIS-a Miroslav Šeparović, a iz istog mjesta potječe i potpredsjednik HDZ-a i predsjednik saborskog kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić, koji je u tri mandata bio načelnik općine Blato. U lipnju 2021. dnevnik 24sata objavio je fotografiju iz kolovoza 2019. snimljenu u Blatu u kući Tonča Bačića, HDZ-ovca protiv kojeg je policija podigla kaznenu prijavu zbog prijetnji da će zapaliti načelnika općine Blato Antu Šeparovića i njegovu obitelj. Na fotografiji su i Branko Bačić i Miroslav Šeparović uz šefa dubrovačko-neretvanskog HDZ-a, župana Nikolu Dobroslavića i još nekoliko dobro pozicioniranih HDZ-ovaca.

Prije ove hvarsko-korčulanske ere, od otočana su u dosadašnjim hrvatskim vladama uglavnom sjedili Bračani. Tako je primjerice  Lovro Kuščević  bio u vladi Tihomira Oreškovića, kasnije i u Plenkovićevoj, dok je Arsen Bauk sjedio u vladi premijera Zorana Milanovića. Od ostalih otočana, u vladi Ivice Račana bio je Tonino Picula s Lošinja, dok niti jedan drugi hrvatski otok nije  dao neku istaknutiju političku figuru.  Tek u  Plenkovićevoj eri otočani su došli na svoje – uz silne Jelšane, šef kabineta aktualnog premijera je Zvonimir Frka-Petešić, podrijetlom iz mjesta Sali na Dugom otoku.

 

 

Korčulanska elita na marendi, od predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića do potpredsjednika HDZ-a Branka Bačića (foto: 24 sata)

 

(objavljeno 5.10.2022.)