Povežite se:
HomePodzemlje & nadzemljeDvije i pol godine nakon odlaska iz Fortenove, Irena Weber dobiva naknadu za angažman u izvanrednoj upravi Agrokora

Dvije i pol godine nakon odlaska iz Fortenove, Irena Weber dobiva naknadu za angažman u izvanrednoj upravi Agrokora

“Postupak izvanredne uprave Agrokora još je uvijek u tijeku, a naknada i drugi uvjeti angažmana su određeni slijedom nagodbe vjerovnika i Zakona o postupku izvanredne uprave Agrokora”, rekla nam je Irena Weber, koja je i dalje zamjenica izvanrednog povjerenika za Agrokor. Nije htjela komentirati neslužbenu informaciju da njena naknada iznosi 50.000 kuna 

Piše: Saša Paparella

Iako je još u listopadu 2019. napustila Fortenovu gdje je bila angažirana na stabilizaciji poslovanja nekadašnjeg Agrokora, Irena Weber, bivša izvršna direktorica Fortenova grupe i zamjenica Vladina izvanrednog povjerenika za Agrokor Fabrisa Peruška, zbog svoje funkcije u izvanrednoj upravi Agrokora i dalje, dvije i pol godine kasnije, svaki mjesec dobiva novčanu naknadu.

‘Naknade su određene nagodbom vjerovnika Agrokora’

Tu neslužbenu informaciju potvrdila nam je i sama Irena Weber, koja je prvo ispravila naše pitanje zašto godinama nakon odlaska i dalje uživa taj prihod od svoje nekadašnje funkcije. “Netočna je informacija da je riječ o ‘prijašnjoj funkciji u izvanrednoj upravi Agrokora’. Angažirana sam u izvanrednoj upravi Agrokora u postupku izvanredne uprave koji je još uvijek u tijeku. Što se tiče naknada i drugih uvjeta angažmana, isti su određeni slijedom nagodbe vjerovnika Agrokora i Zakona o postupku izvanredne uprave Agrokora. Postupak izvanredne uprave nad društvom Agrokor d.d. započeo je donošenjem Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku. Postupak izvanredne uprave rezultirao je nagodbom vjerovnika Agrokora, kojom je, uz definiranje naplate vjerovnika, definirano i osnivanje Fortenova Grupe u kojoj vjerovnici imaju status suvlasnika. Na poziciji izvršne direktorice Fortenova Grupe bila sam od njenog osnivanja 1. travnja 2019., a krajem 2019. godine sam je napustila i karijeru nastavila izvan Fortenova Grupe”, odgovorila nam je Irena Weber. 

Na pitanje je li istina da taj mjesečni prihod doseže 50.000 kuna, kao što smo saznali iz neslužbenog izvora, nismo dobili odgovor.

Fortenova: ‘Weber je i dalje zamjenica izvanrednog povjerenika’

Komentar smo zatražili i u Fortenova grupi. “Gospođa Irena Weber je profesionalnu karijeru nastavila izvan Fortenova grupe te molimo da joj se izravno obratite s pitanjima koje se tiču nje osobno. Gospođa Weber je, nevezano uz Fortenova grupu, zamjenica izvanrednog povjerenika Agrokora te joj se slijedom nagodbe vjerovnika Agrokora i Zakona o postupku izvanredne uprave Agrokora plaća naknada kao zamjenici izvanrednog povjerenika”, rečeno nam je u Fortenovi.

Irena Weber započela je karijeru u investicijskoj banci CAIB, odakle prelazi u brokersku kuću To One, te u Hypo Alpe Adria banku za direktoricu korporativnih financija. Otamo 2016. odlazi u upravu Kent banke, gdje je dočekala poziv prvog izvanrednog Vladina povjerenika za Agrokor, Ante Ramljaka, s kojim je nekoć radila u CAIB-u. Kako je tada objavio Poslovni dnevnik, “s pozicije izvršne direktorice je opozvana odlukom Upravnog odbora što je tada izazvalo prilično iznenađenje u poslovnim krugovima”. Sada je članica Uprave zagrebačkog Inspire Investmentsa.

Foto: screenshot N1

(objavljeno 1.4.2022.)