Povežite se:
HomeNekategoriziranoDržavnom tajniku za energetiku Milatiću zahvaljujući Konzumu procvao biznis s vinima

Državnom tajniku za energetiku Milatiću zahvaljujući Konzumu procvao biznis s vinima

Ivi Milatiću, vlasniku OPG-a Ivo Milatić, značajno se povećao prihod nakon što je dogovorio plasman svojih vina na police Konzuma, tvrtke kojom gospodari Pavao Vujnovac, ključni hrvatski igrač u području energetike. Veza između Milatića i Vujnovca je i bivši ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak

 

“Od ovog ljeta, ulaskom Rosea u Konzum trgovine, sva naša vina možete pronaći na policama Super i Maxi Konzuma na području cijele Hrvatske!”, radosna je objava na Facebook stranici Vina Milatić iz kolovoza prošle godine, s mnogo veselih emotikona i hashtagova koji spajaju jedan od najjačih hrvatskih maloprodajnih lanaca u Hrvatskoj, Konzum, s OPG-om Ivo Milatić. No, ne radi se u ovom slučaju o običnom OPG-u koji slavi dobar poslovni deal i poziva kupce, pratitelje njihove Facebook stranice, da nagrnu u Konzum dućane u potragu za omiljenim vinima, radi se o OPG-u u vlasništvu Ive Milatića, državnog tajnika iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, i to državnog tajnika zaduženog za energetiku. Pretragom Facebook stranice Vina Milatić ne nalazimo objave o ulasku u druge dućane ili vinoteke, samo se spominje jedan restoran, a i na obično guglanje otvara nam se prije svega ponuda Milatićevih vina u Konzumu, u dućanima ili u webshopu. Neka su vina već i na popustu. Osim prodaje kroz Konzum, i na web stranici OPG-a Milatić postoji web shop, a tu su i cijene, od neobično povoljnog Pošipa (6,64 eura) do najskupljeg, Plavca malog premium (za 14,60 eura). I na web stranici samog OPG-a, u rubrici novosti, nalazi se objava o tome da su vina „od sada dostupa u svim Super i Maxi Konzum trgovinama“, iz srpnja 2021. navodi se u tekstu Đurđice Klancir objavljenom na portalu N1.

Državni poticaji od 46.049 eura

“Dakle, nema sumnje da je vinarija Milatić s vinima za koje ne možemo naći nezavisne recenzije kvalitete pa nam preostaje PR objava s web stranice da se radi o vinima koja su plod dugogodišnje obiteljske tradicije, dobila snažan zamah kroz prodaju u Konzumu. Potvrdu o tome nalazimo i u imovinskoj kartici Ive Milatića, dužnosnika i vlasnika OPG-a. Za 2022. godinu je, osim lijepe plaće od 2,275,40 eura neto, Milatić prijavio prihod od samostalne poljoprivredne djelatnosti od 230.744,31 euro godišnje. Supruga dužnosnika Milatića je prijavljena na OPG-u, na plaću od tisuću eura mjesečno, a primili su i državne poticaje od Agencije za plaćanja u poljoprivredni – prilično značajnog iznosa, od 46.048,97 eura.

No, ono što je zanimljivo jest da se kroz prijave podataka u imovinskoj kartici može pratiti lijepi rast prihoda od OPG-a. Godinu dana prije prijavljenog prihoda od 230 tisuća eura, prijavljen je prihod od 1433749,20 kuna, odnosno – približno – 190 tisuća eura. U godini kada je postao državni tajnik, 2017. godine, OPG Ive Milatića donosio mu je nešto više od 100 tisuća eura godišnje, a 2015. godine – samo 30 tisuća eura”, navodi se u tekstu.

Dio ‘hvarske elite’

Ivo Milatić, političar je živopisne biografije, rodom s Hvara, iz Jelse, pa ga se zbog toga, a i sklonosti da ističe poznanstvo s premijerom Andrejem Plenkovićem, također porijeklom s Hvara, smatra pripadnikom “hvarske elite” čiji su glavni eksponenti upravo premijer Andrej Plenković, ali i šef HEP-a, Frano Barbarić. No, po drugom “kraku” je nesumnjivo blizak najjačem energetskom lobiju koji je utemeljen još u vrijeme Ivana Vrdoljaka, HNS-ovca, ministra u vladi Zorana Milanovića koji je bio zadužen za energetiku i u čije vrijeme je temeljna Vujnovčeva tvrtka, PPD, zahvaljujući uvozu Gazpromovog plina izrasla u diva i donijela Vujnovcu toliko novaca da je ubrzo proširio svoje poslovanje u brojne druge segmente hrvatskog gospodarstva.

Dakle, iz godine u godinu rastao je prihod od privatnog biznisa državnog tajnika, u osam godina prevaljen je put od 30 tisuća do 230 tisuća godišnje, čak i u godinama koje su mnogima bile krizne, prvenstveno zbog potresa na energetskom tržištu i pandemije koronavirusa.

S obzirom da je vidljiv procvat poslovne suradnje s Konzumom, a Konzum je dio Fortenova grupe u kojoj je sada najutjecajniji suvlasnik Pavao Vujnovac – glavni igrač na hrvatskoj energetskoj sceni – pitali smo državnog tajnika za energetiku kojeg se smatra bliskim Vujnovčevom krugu, o tome je li intenziviranje suradnje s Konzumom bilo presudno za rast njegovih prihoda.

No, on odgovara na upit N1 da OPG Milatić “koji je u obiteljskom vlasništvu već 20 godina, od 2003. godine, svake godine bilježi rast prihoda”, a to i jest “cilj svakog oblika poslovanja, pa tako i poljoprivrednog gospodarstva”. Pitali smo državnog tajnika, ujedno i vlasnika OPG Ivo Milatić, prodaju li se njegova vina i u nekim drugim trgovačkim lancima osim u Konzumu, no, nismo dobili precizan odgovor. “Naša su vina postala prepoznatljiv brend potrošačima zahvaljujući dobrom plasmanu na hrvatskom tržištu, odnosno pouzdanim kupcima koji dalje prodaju naše proizvode, od kojih je jedan i trgovački lanac Konzum u kojem su vina Milatić dostupna od 2015-te. godine.Prodaju također realiziramo i s ugostiteljskim objektima diljem Hrvatske koji u svojoj ponudi imaju naša vina i/ili maslinovo ulje”, odgovorio je N1 državni tajnik Ivo Milatić.

Na pitanje o potencijalnoj povezanosti ekspanzije njegovih vina u Konzumu s njegovom povezanošću s Pavlom Vujnovcem, jer ga se smatra pripadnikom “pro-Vujnovac” mreže dužnosnika u državnim institucijama, Milatić je odgovorio da “Pavla Vujnovca poznaje isključivo kroz svoj profesionalni rad u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, vezano za poslove koje obavlja i nadležnosti koje ima kao državni tajnik”, navodi se u tekstu objavljenom na N1.

sp

foto: N1