Povežite se:
HomeZagrebDržaić na kraju mandata pokazao kreativnost – URIHO otvara restorane u kojima rade osobe s invaliditetom

Držaić na kraju mandata pokazao kreativnost – URIHO otvara restorane u kojima rade osobe s invaliditetom

U projekt je uloženo preko pet milijuna kuna, a u planu su i tematske večere na kojima poslužuju slijepe osobe. Pohvalnu inicijativu predstavio je Josip Držaić, v.d. ravnatelja ustanove URIHO, inače poznat po serijskom dizanju tužbi protiv svih novinara koji su pisali o njegovim aferama 

Piše: Saša Paparella

U Zagrebu će, u Držićevoj i u Aveniji Dubrovnik, uskoro biti otvoriti dva restorana u kojima jela pripremaju i poslužuju osobe s invaliditetom, najavio je u razgovoru za Zagreb news Josip Držaić, v.d. ravnatelja Ustanove za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom URIHO.

Angažiran je i Jaran

Držaić najavljuje da će se u ta dva restorana pripremati jela po pristupačnim cijenama, te da u planu imaju i tematske večeri popit večere u mraku gdje bi posluživale slijepe ili poluslijepe osobe. Restorani će biti polukomercijalni i u njima će većinom raditi osobe s invaliditetom uz pomoć instruktora, a bit će angažiran i Vlado Matijević Jaran, jedan od likova iz Noćne more Željka Malnara, inače zaposlenik ustanove URIHO. U taj je projekt dosad uloženo preko pet milijuna kuna.

“Svake godine veći broj osoba s invaliditetom stekne znanja u području ugostiteljstva. Tim osobama želimo osigurati rad ali u zaštićenom uvjetima te oformiti trening centar kroz koji ih možemo pripremiti za otvoreno tržište rada. Iskustva smo stjecali kroz projekte financirane iz EU fondova usmjerene na osposobljavanje dugotrajno nezaposlenih osoba s invaliditetom za poslove pomoćnog kuhara”, rekao je Držaić. 

Držaić – serijski tužitelj novinara 

Josip Držaić, član predsjedništva stranke Bandić Milan 365 i osoba s nevjerojatno dugačkim popisom funkcija koje obavlja, lani je bio jedini kandidat na  natječaju za ravnatelja, ali nije dobio suglasnost za još jedan puni mandat, već samo za vršitelja dužnosti do najduže godinu dana.

Držaić je inače poznat po serijskom dizanju tužbi protiv svih novinara koji su pisali o njegovim aferama, a na kraju je sve te tužbe izgubio ili povukao. Također, Ustavni sud RH je prije nekoliko mjeseci  presudio u korist zviždača Vlatka Klarića, koji je 2012. dobio otkaz u URIHO-u zbog iznošenja dokumenata o poslovanju pred novinare. Tada je objavljen niz tekstova u kojima se tvrdi da je Josip Držaić podizvođačima protupropisno prepustio desetke milijuna kuna vrijedne poslove dobivene od javnih tvrtki i institucija, a URIHO i njegovi zaposlenici su pritom samo iskorišteni kao paravan za dobivanje tih poslova. Nadležne institucije pomno su istraživale te navode o kriminalu. Kroz suđenje u aferi korumpirani policajci doznali smo da su podatci o istrazi u aferi URIHO dojavljivani nekim zainteresiranim osobama, no nije se otkrilo kome točno.    

Foto: URIHO

(objavljeno 27.3.2022.)