Povežite se:
HomeKorupcijaDragutin Ferenčak, čovjek koji je živio s Bandićima: ‘Milanovi milijuni eura su kod Penave, Predovića i Ljutića’

Dragutin Ferenčak, čovjek koji je živio s Bandićima: ‘Milanovi milijuni eura su kod Penave, Predovića i Ljutića’

Dragutin Ferenčak i Milan Bandić

Osoba od najvećeg povjerenja Milana Bandića u razgovoru za Nacional otkriva da je velik dio skrivene imovine završio kod Milana Penave, koji ga sada želi odvojiti od obitelji Bandić, a s kojom je Ferenčak godinama živio u penthouseu u Bužanovoj ulici. ‘Kod Ranka Predovića Bandić je imao dva milijuna eura, a Bandićeva vikendica samo je formalnu upisana na Roberta Ljutića. U tvornici Feal iz Širokog Brijega Bandić je imao pet milijuna eura’, nabraja Ferenčak koji je nedavno osobno svjedočio kako Zagrebačka banka zbog sumnje da je riječ o opranom novcu nije htjela prihvatiti 800.000 kuna depozita Vesne Bandić

 

Novi Nacional otkriva kako se “razbuktava divljački grabež skrivenog blaga Milana Bandića i kako Bandićevi prikriveni ortaci pljačkaju njegovu udovicu”. Bandićev dugogodišnji prijatelj  Dragutin Ferenčak, osobni pomoćnik zadužen za osjetljive poslove, tvrdi da je iza Bandića ostalo ogromno bogatstvo, a velik dio njegove skrivene imovine, puno gotovine ali i neke  nekretnine, i dalje čuva njegov prijatelj, poduzetnik Milan Penava, čije se ime dosad spominjalo u više afera.

‘Penava je Bandiću sagradio i penthouse u Novom Vinodolskom’ 

Ferenčak se s Bandićem poznaje od 1974., s njegovom obitelji je godinama živio u istom luksuznom stanu u Bužanovoj ulici, a sada se brine o Vesni Bandić.  Odlučio je dati intervju Nacionalu “jer su Vesnu Bandić nedavno nagovorili da mu se zahvali na uslugama” a za što Ferenčak krivi Penavu i odvjetnicu Kseniju Vržinu

“Najbolje da se jedno vrijeme sakriješ da ti nitko ne bi naudio”, navodno mu je rekla Bandićeva udovica, a on smatra da je pritom mislila baš na Penavu, inače kuma Bandićeve kćeri Anamarije Bandić. Penava je vratio Vesni Bandić tek mali dio Milanovog novca koji je držao kod sebe i ne brine se o pokojnikovoj obitelji, tvrdi Ferenčak.  Kad je Penavi zamjerio što se ne ponaša dobro prema Vesni Bandić, ostao je bez posla.  

Ferenčak tvrdi da je u Novom Vinodolskom Penava izgradio vilu u kojoj je Bandić imao stan u prizemlju i penthouse, a glase na njegova rođaka Ivana Bandića. Vilu je uredio arhitekt Ante Vrban, koji je također uredio i Bandićev zagrebački stan, a o čemu je već ranije svjedočio u aferi Agram. Također, Penava je preuzeo i brigu oko prodaje Bandićevog oružja, lovačke puške Mauser i Winchester, te lovačkog pištolja Beretta, tvrdi Ferenčak. Zamolili smo Penavu da prokomentira sve te Ferenčakove navode, no odgovor nismo dobili. 

Čistačica u Bandićevom stanu našla 100.000 eura

Ferenčak tvrdi da je Bandić imao i još neke nekretnine, upisane na imena njemu bliskih ljudi. Potvrdio je da je kuća u Markuševcu – kao što su mediji i nagađali – bila Bandićeva, a ne njegovog tjelohranitelja Roberta Ljutića, koji ju je prodao za 150.000 eura, “ali ne daje novac obitelji Bandić”.

Kao osoba izuzetno dobro upućena u Bandićev život, u intervjuu je posvjedočio kolikim je novcem Bandić raspolagao. Kod Ranka Predovića Bandić je imao dva milijuna eura, a u tvornici Feal iz Širokog Brijega još pet milijuna eura, nabraja Ferenčak. Prepričao je i kako je Bandićeva čistačica našla i prisvojila 100.000 eura skrivenih u paketima ispod radijatora. Spominje i 80.000 eura koje je Bandićev vozač donio u torbi nedugo prije smrti bivšeg gradonačelnika. “Iz tog je bunta Bandić na dan smrti izvukao nekih 10,000 kuna za kupovinu na Dolcu i na plaćanje računa za piće u raznim društvima”, svjedočio je Ferenčak o bezbrižnom životu svog prijatelja.  

Iako se Vesna Bandić žali medijima na neimaštinu, Ferenčak tvrdi da ju je prije tri tjedna vozio u Zagrebačku banku gdje je htjela položiti 800.00 kuna, “no odbili su je jer je riječ o opranom novcu”. Kasnije su taj novac položili u RBA. 

Konji i zlatni Rolex od 120.000 eura

Ferenčak tvrdi i da Bandić u nekoliko zagrebačkih trgovina satova ima na čuvanju vrijednih satova, a samo jedan zlatni Rolex navodno vrijedi barem 120.000 eura. Bandić je imao i konje, za koje je dao upute da ih se povjeri na čuvanje Ognjenu Preostu višestrukog pobjednika alke i bivšeg zamjenika šefa VSOA-e, o kojem smo nedavno pisali kao najvećem dužniku zagrebačkog Hipodroma, čija je supruga dugo bila direktorica Zagrebparkinga. 

Ferenčak otkriva i kako je, uz sve te silne skrivene milijune, troškove Bandićevog sprovoda Zagrebačkom holdingu platio on, i to tek 3.11. Kaže i da često ide Bandiću na grob te da jedini radi na tome da Bandić tamo dobije i spomenik, “za koji je 12 ljudi iz Hercegovine dalo po 1.000 eura”. 

Otkriva i kako je Bandić doma obično dolazio usred noći, a Ferenčak mu je pomagao da se razodjene. Imao je uvid i u Bandićeve osobne račune. “Ta dokumentacija već na prvi pogled pokazuje golemi nesrazmjer između Bandićevih primanja, stečene imovine i novca kojim je raspolagao”, navodi Nacional. Tako iz ispisa Bandićeve kartice American express koji je Ferenčak sačuvao proizlazi da je Anamarija Bandić “u jednoj godini na Amex potrošila 670.000 kuna, uglavnom za donje rublje”.  Upitan za Petra Pripuza, Ferenčak kaže da je on “više puta bio u Bandićevom uredu”. 

sp

Foto: Zagreb.hr

(objavljeno 12.4.2022.)