Povežite se:
HomepreporukaDovršetak obnove kina Europa neće koštati 20 milijuna, već 50 milijuna kuna i potrajat će barem do 2024.

Dovršetak obnove kina Europa neće koštati 20 milijuna, već 50 milijuna kuna i potrajat će barem do 2024.

Zasad je obnovljeno samo pročelje kina zatvorenog još 2019. Interijer i krov ipak neće biti gotovi do kraja 2022., kao što se najavljivalo, a i cijena nastavka obnove će biti znatno viša od planirane, pa se računa na europske fondove, no prethodno treba riješiti imovinsko-pravne odnose

Piše: Saša Paparella

Zagrebačko kino Europa, koje je zatvoreno u lipnju 2019., a čije je ponovno otvaranje bilo najavljeno za kraj 2022.,  obnavljat će se još barem dvije godine, što znači da najprestižnije gradsko kino ukupno neće biti u funkciji barem pet godina. Također, preostali troškovi obnove kina Europa, koji su dosad bili procijenjeni na oko 20 milijuna kuna, porasli su na oko 50 milijuna kuna, službeno nam je potvrđeno u zagrebačkom poglavarstvu.

Mjesečna pričuva od 60.000 kuna

“Za radove na obnovi objekta kino Europa izrađeni su konzervatorski elaborat i projektna dokumentacija. U prvoj etapi uređena su pročelja. Obnovu pročelja financirao je upravitelj Gradsko stambeno komunalno gospodarstvo d.o.o. (GSKG) iz pričuve koju uplaćuje Grad Zagreb. S obzirom da nije bilo dovoljno sredstava u pričuvi, GSKG je dignuo kredit kojeg Grad Zagreb, putem korisnika Kulturno informativnog centra (KIC), otplaćuje kroz povećanu pričuvu od oko 60.000 kuna mjesečno”, rečeno nam je.

Sad slijedi druga etapa obnove – obnova interijera i krova, za što je izrađen glavni projekt za izvanredno održavanje. “Procijenjena vrijednost izvođenja radova obnove interijera i sanacije krova je oko 50 milijuna kuna bez PDV-a, a planira se radove izvesti u roku dvije godine. Napominjemo kako procijenjena vrijednost od 20 milijuna kuna nije rađena na bazi projekta već je, tek po njegovoj izradi, kad je utvrđen opseg potrebnog zahvata, projektant izradio procjenu od 50 milijuna kuna. Svakako da će stanje tržištu odrediti stvarnu vrijednost izvođenja radova”, odgovoreno nam je.

U tijeku je osiguranje novca za izvođenje radova druge etape obnove kina, a u gradskom poglavarstvu doznajemo i da je “jedna od opcija i mogućnost financiranja iz višegodišnjeg financijskog okvira EU za 2021-2027, za što je prethodno potrebno riješiti imovinsko-pravne odnose.”

Prema ranijim najavama, prostori kina se vraćaju na stanje iz 1925., a iz donjeg foajea uklonit će se svi naknadno dodani sadržaji.

Na naš upit o ishođenju građevinske dozvole, rečeno nam je da je “za uređenje interijera i krova izrađen projekt izvanrednog održavanja za koji nije potrebno ishođenje građevinske dozvole.”

ZFF je plaćao 30.000 kuna najma

Pitali smo i koliki je bio mjesečni trošak zakupa koji su do zatvaranja kina Europa plaćali Umjetnička organizacija Zagreb film festival (ZFF) i Propeler film Borisa T. Matića koji su njime 11 godina upravljali. “Što se iznosa zakupa tiče, napominjemo kako je Grad Zagreb, s KIC-om, ustanovom koje je osnivač Grad, kao korisnikom, 23. travnja 2020. sklopio Ugovor o korištenju prostora, odnosno zgrade, Kino Europa. Temeljem navedenog ugovora korisnik je dužan plaćati sve troškove u svezi s korištenjem prostora i to komunalnu naknadu, pričuvu, troškove električne energije, grijanja, vode, kao i svaki drugi trošak koji se odnosi na dotični prostor.  Temeljem ranijeg Ugovora o zajedničkom zakupu poslovnog prostora, sklopljenog 27. svibnja 2009. na vrijeme do 1. lipnja 2019., ugovorne strane su odredile visinu zakupnine u mjesečnom iznosu od 30.500 kuna, a koji iznos je nakon umanjena zakupnine radi ulaska Grada Zagreba u sustav PDV-a, iznosio 24.495,416 kuna, uvećano za PDV”, rečeno nam je.

Kako je kino Europa imalo vrlo popularan kafić, od čijeg se prometa navodno s lakoćom plaćala dogovorena najamnina, zamolili smo iz Grada podatak koliku su  mjesečno prihodovali od tog kafića, no taj odgovor nismo dobili. Nismo dobili niti odgovor na pitanje koliko je mjesečno koštao hladni pogon kina Europa, no neslužbeno doznajemo da je taj trošak i do 200.000 kuna mjesečno, između ostalog i zbog plaćanja zaštitarske službe.

Odgovoreno nam je na upit o sudbini vrijednog DCP uređaja koji se nalazio u kinu. “Nastavno na upit vezan za DCP uređaj, napominjemo kako je program digitalizacije kino dvorana pokrenut na inicijativu Ministarstva kulture RH i započeo je 2011. i izvršen 2013. Ministarstvo kulture financiralo je 60 posto troškova opreme potrebne za digitalizaciju dok je ostatak financirala lokalna uprava. Zaključkom gradonačelnika grada Zagreba od 23. listopada 2013. odobreno je korištenje 202.379,65 kuna Umjetničkoj organizaciji Zagreb film festival za digitalizaciju kino dvorane Europa, a koja je bila nositelj projekta prijavljenog na Ministarstvo kulture”, rečeno nam je. 

Bandić kino povjerio svojim sljedbenicima  

Zatvaranje Europe u lipnju 2019. izazvalo je burne reakcije Zagrepčana, a u travnju 2020. odlukom Milana Bandića kino je dodijeljeno KIC-u, nakon čega je napokon počela njegova obnova. Tada su u upravnom vijeću KIC-a sjedili Veljko Đorđević, istaknuti član stranke Bandić Milan 365 i osoba s liste te stranke za Europski parlament, te Dino Muhović, donator Bandićeve stranke. Kako je 2020. objavio dnevnik 24 sata, još je nekoliko ljudi zaposlenih u KIC-u bilo povezano s Bandićem, pa je tako njegov jogging partner Emil Matešić zaposlen kao ‘viši stručni suradnik za posebne projekte’.

Nakon provedenog javnog natječaja, za ravnatelja KIC-a nedavno je izabran redatelj Hrvoje Hribar, koji je godinama vodio HAVC. Tako se u KIC-u okupila vrlo snažna filmska sekcija, jer je u Upravno vijeće ušao redatelj Goran Dević, a u KIC- su od ranije zaposleni njegov kolega Branko Ištvančić te povjesničar filma Daniel Rafaelić, koji je 2017. naslijedio Hribara na funkciji ravnatelja HAVC-a. Dosadašnji ravnatelj KIC-a Petar Bujas nije se ponovno kandidirao, već se vratio na poziciju urednika KIC-ove nakladničke djelatnosti.

(objavljeno 31.5.2022.)

Foto: Saša Paparella