Povežite se:
HomeLice s naslovniceDanijel Žamboki odstupio tek kad je HERA od zavjetrine postala vjetrometina, ovog puta bez ‘zlatnog padobrana’

Danijel Žamboki odstupio tek kad je HERA od zavjetrine postala vjetrometina, ovog puta bez ‘zlatnog padobrana’

 

Žamboki je u jednom mandatu već vodio Hrvatsku energetsku regulatornu agenciju (HERA), iz koje je otišao s otpremninom od 12 plaća, što Vladu nije spriječilo da ga lani ponovno angažira uz plaću od 27.000 kuna i razne druge povlastice, iako prije svog prvog mandata nije imao nikakvog iskustva u energetici. Pred saborskim Odborom za gospodarstvo taj ljubitelj skupih satova – od kojih jedan košta čak 80.000 kuna – škrto je odgovarao na pitanja ljutitih zastupnika. Niti nakon trosatnog rešetanja nije prihvatio svoju odgovornost za dodjelu dozvole za trgovinu plinom tvrtki OMS upravljanje, iz čega je krenula po HDZ vrlo neugodna afera u Ini, pa je Žambokijevu sudbinu morao zapečatiti premijer Plenković

 

Piše: Saša Paparella

Malo kad se dogodilo da nekog gosta na sjednici odbora saborski zastupnici tako žestoko izvrijeđaju kao što su to nekidan činili Danijelu Žambokiju, predsjedniku Upravnog vijeća Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA), kojeg su pozvali da im nekako proba rastumačiti svoju ulogu u aferi preprodaje Ininog plina. Nesretni Žamboki morao je na sjednici dugoj tri i pol sata slušati izljeve bijesa skoro svih članova saborskog Odbora za gospodarstvo, pri čemu ga nisu štedjeli niti njegovi HDZ-ovci. I dok je oporba tražila njegovu neopozivu ostavku, Žamboki ih je dodatno izluđivao jer je uglavnom ponavljao rečenicu “mi smo poštivali zakone”, amnestirajući se tako od bilo kakve odgovornosti u aferi iako je upravo HERA dala dozvolu za trgovanje plinom tvrtki OMS upravljanje, ključnoj poluzi u organiziranju pronevjere Ininog plina uz štetu koju USKOK procjenjuje na više od milijarde kuna. A na svako konkretnije pitanje umjesto Žambokija odgovarali su njegovi suradnici. Nije se dao izbaciti iz fotelje, sve dok premijer nije u ponedjeljak prelomio – cijelo upravno vijeće HERA-e mora otići, nakon čega je Žamboki ipak dao ostavku.

Od kadra Račanove vlade do člana Sanaderovog HDZ-a

Danijel Žamboki krenuo je u poslovni život kao i mnogi drugi – 1998. je osnovao vlastitu tvrtku, koju je samoljubivo nazvao – Danijel Žamboki d.o.o. No vrlo brzo se uvjerio da nije lako biti poduzetnik, pa je već 2000. odustao od tržišne utakmice i poslao Danijel Žamboki d.o.o. u stečaj, dok je originalni Danijel Žamboki otišao na mjesto predsjednika uprave Zagrebačkog holdinga. Tamo se zadržao tek nekoliko mjeseci. Potom postaje privremeni stečajni upravitelj u nekoliko manjih tvrtki, da bi 2002. najednom, kao kadar HSS-a, tada člana koalicijske vlade Ivice Račana, osvanuo kao predsjednik uprave Fonda za regionalni razvoj (FRZ), inače poznatog po rasipanju državnog novca. Nije ga omela niti promjena vlasti 2003., nitko ga nije dirao, a on je 2005. prešao u HDZ Ive Sanadera. Na čelu FRZ-u se zadržao sve do 2010., kad je otišao – u agenciju HERA. Žamboki je naime od 2010. do 2012. već jednom bio na čelu njenog Upravnog vijeća, a njegovo je imenovanje Večernji list tada popratio tekstom pod naslovom ‘Danijel Žamboki novi šef Here, a nema veze s energetskim sektorom‘. U tekstu se navodi da je Žamboki “u Heru dospio nakon što su navodno neki stručniji ljudi iz te agencije i Instituta Hrvoje Požar odbili preuzeti tu dužnost…  On je posljednjih pet godina član HDZ-a, a prije toga bio je u HSS-u”. U međuvremenu je, bar tako sada tvrdi, izašao iz HDZ-a.

Potom je od 2016. bio pomoćnik trojice ministara graditeljstva, od kojih su dvojica – Lovre Kuščević i Darko Horvat morali napustili poziciju zbog sumnje u kriminalne radnje. Po Žambokija je naročito nezgodno što je u međuvremenu deset godina, od 2005. do 2015., bio član, a od toga čak osam godina predsjednik NO Karlovačke banke, u razdoblju koje je obuhvaćeno USKOK-ovom optužnicom zbog sumnji u milijunske malverzacije – USKOK naime tereti Mariju Šola, nekadašnju prokuristicu i savjetnicu uprave Karlovačke banke te ostale optuženike da su nezakonitim kreditiranjem izvukli najmanje 99 milijuna kuna, oštetivši Karlovačku banku, brojne tvrtke i državu za dodatnih 73 milijuna kuna. Ta je afera urodila nizom optužnica, no glavni nadzornik nije njima bio zahvaćen. Zasad ostaje nejasno kako je državnu dužnosnik mogao tako dugo nadzirati privatnu banku, pogotovo jer je u toj aferi bila oštećena i država, no u svom službenom životopisu tu, deset godinu dugu epizodu Žamboki nije niti spomenuo.

Unatoč plaći od 27.000 kuna, ne želi pred novinare

U studenom 2021. Žamboki se vraća u agenciju HERA. Učinio je to u zao čas – energetski sektor zbog niza okolnosti više nije ugodna zavjetrina. “O energetici se dugo vremena nije razmišljalo kao o nekom važnom sektora u državi, pa se taj sektor obično davao u leno manjem koalicijskom partneru”, objasnio je savjetnik predsjednika RH Julije Domac  RTL-ovoj novinarki Silvani Menđušić u emisiji Potraga koja je  tada problematizirala činjenicu da je Žamboki s te funkcije u prvom mandatu bio razriješen na osobni zahtjev, a nakon što ga je Vlada Zorana Milanovića  u srpnju 2012. zamijenila Tomislavom Jurekovićem Žamboki je iskoristio ‘zlatni padobran’, odnosno pogodnost iz Zakona o regulaciji energetskih djelatnosti i sljedećih 12 mjeseci je dobivao punu plaću – dobio je otpremninu, ali pod drugim nazivom. “Za neke visoke državne službenike mandati se izmjenjuju kao na vrtuljku, a sve prati izdašna naknada”, zaključila je novinarka.

Svega nekoliko mjeseci kasnije, dobila je konkretan povod da se tog ljubimca svake vlasti ponovno dohvati. Već u siječnju 2022.  izbila je afera nakon što je Gradska plinara Zagreb poslala dopis poduzetnicima da će im plin poskupiti tri do četiri puta, iako su mnogi od njih imali potpisane ugovore s o cijeni plina. Jedan od zadataka HERE  je zaštita kupaca od  rizika značajnijih poremećaja u opskrbi energijom, no po ovom pitanju iako je Gradska plinara Zagreb jednostrano raskinula ugovore s kupcima iz gospodarstva, HERA nije napravila ništa, tvrdili su poduzetnici. Novinarka je zamolila Žambokija da odgovori na neka ključna pitanja koja adresira gospodarstvo, no naišla je na isti zid kao i nesretni poduzetnici. “Na adresu HERE stiglo je više desetaka žalbi poduzetnika na jednostrano potez zagrebačke plinare. Krajem listopada u HUP traži sastanak i mole pomoć. Poslodavci su zatim u dopisu HERI naveli par mjera iz nadležnosti te agencije. Predložili su smanjenje mrežarina. HERA je na njihov apel odgovorila povećanjem mrežarina… Tražili smo intervju prije više od mjesec dana. Ali, gospodin Žamboki je zauzet, ne želi pričati pred kamerama Potrage pa smo morali poručiti javno dostupne izvore. Novi šef HERE ima plaću nešto manju od 27.000 kuna neto, što je više od premijerove i predsjedničke plaće. U imovinskoj kartici u godinu dana vidi se jedna razlika. Uz skupocjeni sat IWC Portuguese – onaj koji je nosio pokojni gradonačelnik Bandić, u prošlog je godini kupio za 80 tisuća kuna i novi – luksuzni Hublot. I to na kredit”, objavila je Silvana Menđušić, pokušavajući doznati što je uopće posao te državne agencije i tko je čovjek koji je vodi.

Prvi potez bio je zapošljavanje osobnog vozača i treće tajnice

Kao i sada, i tada smo morali slušati da HERA “nije nadležna”,  jer se sporovi između Plinare i kupca iz kategorije poduzetništva rješavaju pred sudom. “Dodaju da su pokrenuli nadzor nad subjektom Gradska plinara Zagreb – Opskrba koji je još uvijek u tijeku. No upućeni iz sektora energetike kažu – HERA bježi od odgovornosti i regulator bi na ovakve slučajeve trebao paziti i promptno reagirati”, rečeno je u Potrazi. U emisiji je bila puštena jedna od rijetkih snimaka Danijela Žambokija, kojeg nema puno u javnosti iako već više od 15-ak godina radi na dobro plaćenim državnim pozicijama. Potraga je objavila snimku iz 2016., dok je kao pomoćnik Lovre Kuščevića na panelu drži lekcije poduzetnicima. Novinarka je podsjetila da je Žamboki, nakon što ga je sudbina odvojila od Kuščevića, bio i “bliski suradnik ministra Darka Horvata koji čiji je plan obnove potresom uništenih zgrada potpuni fijasko”. No galerija likova se nastavlja: “Žamboki je na mjesto prvog čovjeka HERE naslijedio Tomislava Jurekovića kojeg je u mulj uvela Josipa Rimac u aferi Krš Pađene. Izbor je ministra Tomislava Ćorića, a u Saboru ga je predstavljao državni tajnik Ivo Milatić“. Upravo je Milatić u listopadu 2021. u Saboru nahvalio Žambokija da je “stručan, kompetentan, bit će dobar predsjednik UV-a Here.  Nemojte tako govoriti da je sve crno i da ništa ne valja, da ništa nije neovisno, da je sve ovisno, jer to nije točno”.

Prvi potez Danijela Žambokija bilo je, navodi Potraga, “zapošljavanje osobnog vozača. Zatim je zaposlio još jednu tajnicu. Iako agencija već ima dvije poslovne tajnice. Pa novog internog revizora koji stiže iz Hrvatskih željeznica. Ured predsjednika ima – izbrojali smo – osmero ljudi. A kad smo čelnike HERE pitali zašto su prvi potezi novog čelnika vozač i još jednu poslovnu tajnicu, odgovorili su da su  zaposleni su sukladno potrebama Agencije i prema pravilniku o sistematizaciji”. Dakle, jedina je briga bila da forma bude zadovoljena. Za rezultate nitko nikada nije pitao.

‘Udomili ste ga u HERA-i da tamo čuči’

Da se pitalo oporbu, i lijevu i desnu, Žamboki ne bi niti započeo ovaj sedmogodišnji mandat, koji će se eto okončati već u drugoj godini. U Potrazi je tada SDP-ova zastupnica Mirela Ahmetović podsjetila da je Žamboki  nakon prvog mandata u upravnom vijeću HERA-e do 2012. iskoristio zakonsku mogućnost da uzme 12 mjesečnih plaća, “što je po zakonu, no u svakoj civiliziranoj zemlji neprihvatljivo je da se, nakon što iskoristiš benefite zato što si otišao, vratiš na to isto mjesto…Svi visoko pozicionirani čelnici institucija pozicionirani su amo voljom, željom i naredbom Andreja Plenkovića”.

Zastupnica Anka Mrak-Taritaš (Glas) rekla je da “čovjek koji nije dorastao tom zadatku i vladajući  su očito tražili da ga se udomi i  da tamo čuči… Vi ga negdje udomite, onda je na dobroj plaći, onda ga stavite ispod radara onda ga ponovo udomite, proći će 4, 8, prođe 12 godina i gdje smo:  na dnu od svih zemalja EU”. Jednako odlučan bio je i Zvonimir Troskot (Most), rekavši da je “Žamboki bio kompromitiran na funkcijama kao što su NO u Karlovačkoj banci gdje je iz sudskih spisa vidljivo da ne on ne sjeća određenih radnji. Na ključne se pozicije u Hrvatskoj imenuju isluženi stranački kadrovi, kao da u ovoj zemlji ne postoje stručnjaci…Plaća od 25.000 kuna s mandatom na sedam godina, pet službenih vozila s plaćenim gorivom i cestarinama, pa to nema niti jedna europska  zemlja. I onda još kažu da nemaju ingerencije nad hrvatskim energetskim sustavom”.

Uvrijeđeni Žamboki piše Ćoriću

Potraga je tada objavila da je “pukla ljubav između državnog tajnika Milatića i novog šefa HERE. Milatić je na saborskom odboru za gospodarstvo dao vrlo mlake primjedbe na rad HERE. A šef te agencije poslao je uvrijeđeno pismo Tomislavu Čoriću u kojem kaže da je kritikama zatečen. Potraga je u posjedu tog neobičnog dopisa u kojem Žamboki piše Ćoriću: “Nadam se da se ovakva situacija neće ponoviti”. Gospodarstvo se dakle suočava zbog cijena energenata s katastrofom, a šef HERE ima vremena slati uvrijeđena pisma. Kako je došlo do ove nevolje u HDZ-ovom raju. Pitali smo u ministarstvu kako to komentiraju, a oni su nam odgovorili: HERU kontrolira Sabor”, objavila je Potraga. Članove i predsjednika Upravnog vijeća HERA-a imenuje i opoziva Sabor, na prijedlog vlade, pa su članovi Odbora za gospodarstvo ovih dana odlučili pozvati Žambokija da im objasni što se događa.

I zato se ovih dana pred zastupnicima našao šef HERA-e, praćen cijelom svitom svojih pomoćnika i savjetnika, koja je malo ublažila napade – naletio je na dosta nezgodnu ekipu, koja kao da se natjecala tko će ga bolje samljeti. Rešetali su ga svi, od čvrste ljevice do tvrde desnice. Mrak Taritaš pitala je Žambokija  “da li vam je bar malo neugodno”, on je rekao da “HERA radi isključivo sukladno zakonu i pravilnicima. Urša Raukar pitala ga je zašto je Saboru dostavio krivotvorenu biografju i zatajio da je bio u NO Karlovačke banke, a kad je odgovorio “pa to je javni podatak” zamolila ga je da se više ne sramoti.

U Saboru izbezumio i ljevicu i desnicu

Dario Zurovec ga je pitao zašto je tako dobro plaćen kad nema odgovornosti, no odgovor nije dobio. Karolina Vidović Krišto, koja se već prilikom imenovanja usprotivila Žambokijevom povratku u Heru, rekla mu je “Tamo gdje vi nadzirete događa se pljačka od stotina milijuna kuna pa i milijardama. A na sudu u aferi Karlovačka banka se ničega ne sjećate”. Žamboki se na to počeo smijuljiti i rekao da “to nije vezano za temu”, što je Vidović Krišto dodatno izbacilo iz takta, a Nikola Grmoja samo je procijedio “postavljeni ste da zavarate oči i nikoga ne kontrolirate” i napustio sabornicu zalupivši vrata.

Zastupnica suverenista Vesna Vučemilović podsjetila je da HERA po zakonu ima sve ovlasti uči u bilo koju tvrtku i tražiti sve dokumente, što nisu učinili. Na kraju je i HDZ-ovac Damir Habijan  njegovu agenciju s puno privilegija i malo odgovornosti nazvao “ako ne protočnim bojlerom, onda protočnim tijelom”.

Iako se Žamboki vadio kako je “sve bilo po zakonu”, zaključeno je kako “Iz argumenata u raspravi proizlazi da, s obzirom na zakonske ovlasti HERA-e, u čije osnove posla ulazi i nadzor energetskih subjekata u obavljanju energetske djelatnosti, HERA kao regulator u medijski eksponiranom slučaju Ina nije postupala s dužnom pažnjom”.

Žamboki: ‘sve je bilo u skladu sa zakonom’

Članovi odbora bili su zabezeknuti kad im je Žamboki mrtav-hladan počeo čitati zakone i direktive EU koji bi trebali opravdati aferu. A svoju je poziciju dodatno pogoršao odgovarajući na pitanja sa “to nije tema” ili “već sam sve objasnio”. Iako je na pitanje kako HERA, koja je zadužena i za nadzor energetskih subjekata u distribuciji, trgovini i opskrbi tržišta prirodnog plina, nije primijetila ništa sumnjivo i zašto je tek osnovana tvrtka OMS-u upravljanje dobila dozvolu, Žamboki rekao kako je sve bilo u skladu sa zakonom “jer je ispunjavao sve uvjete” i “nije bilo podataka koji bi ukazivali da se radi o zloupotrebi na tržištu energije”. No, nije baš tako. Odmah nakon uhićenja Radimir Čačić je rekao da “HERA mora odgovarati jer se nije moglo i nije smjelo dogoditi da firma koja ima kapital od 20.000 kuna, jednog zaposlenog i osnovana je jučer, dobije licencu za transakcije u stotinama milijuna kuna na tri godine”.

Istina je da je dozvolu potpisao Žambokijev prethodnik na mjestu šefa HERA-e Tomislav Jureković, koji je par dana ranije izašao iz pritvora u kojem je zaglavio kao jedan od osumnjičenika u aferi Vjetroelektrane, skupa s nekadašnjom  državnom tajnicom u Ministarstvu uprave Josipom Rimac i još desetak osoba, no Žamboki je odlučio braniti rad Agencije i prije svog dolaska u listopadu 2021.

Iako je portal Faktograf ustanovio da HERA nije smjela omogućiti tvrtki OMS upravljanje trgovinu plinom zato što ta tvrtka nije ispunila nekoliko uvjeta – nije raspolagala novcem za obavljanje energetske djelatnosti, što je jedan od uvjeta za dobivanje dozvole HERE – dozvolu su dobili u lipnju 2020., u godini kad nisu imali prihoda i tvrtka je bila u minusu, a enormna dobit od 117,2 milijuna kuna ostvarena je tek u 2021. godini. Osim toga, nije ispunjen još jedan važan uvjet – niti zaposlenik  niti vlasnici tvrtke ( vozač Goran Husić, odvjetnik Josip Šurjak) nisu imali prethodno iskustvo u trgovini plinom ili bilo kakvoj drugoj energetskoj djelatnosti. Kao i kapital,  do iskustva su došli kasnije, no tada je bilo već prekasno. Međutim, Žambokijevi pomoćnici uvjeravali su saborske zastupnike da ti uvjeti više ne vrijede, te da u skladu s novom europskom direktivom uvjet više nije stručna sprema, što znači kako je Goran Husić mogao biti vlasnikom takve tvrtke.

Kao što je zaključila novinarka Potrage: “Na globalni poremećaj s cijenama energenata malo što može učiniti jedna mala zemlja. Ali, može intervenirati tamo gdje ima pravo, i paziti na unutarnje regule i fer utakmicu.  Za 27 tisuća kuna mjesečne plaće –  poduzetnici od prvog čovjeka agencije barem to mogu tražiti”.

 

foto: www.mpgi.gov.hr

(objavljeno: 20.9.2022.)