Povežite se:
HomezviždačiCvrtila o novom zakonu o zviždačima: ‘pozivam ministra Malenicu da se zamijenimo, neka vidi kako mi živimo’

Cvrtila o novom zakonu o zviždačima: ‘pozivam ministra Malenicu da se zamijenimo, neka vidi kako mi živimo’

Zviždačica Adrijana Cvrtila ne skriva razočarenje prijedlogom Zakona o zaštiti prijavitelja nepravilnosti. Između ostalog, nije uvrštena odredba iz EU direktive da zviždači ne smiju biti tuženi za klevetu ako javno progovore o nepravilnostima, a ona je zbog toga zaradila devet privatnih tužbi teških oko 200.000 kuna

Žao mi je što sam zazviždala u Hrvatskoj jer sam ispala stigmatizirana čudakinja bez posla, a da sam to učinila bilo gdje u pristojno pravnoj uređenoj državi u EU vjerojatno bih danas birala poslove koje ću raditi, napisala je na svom Facebook profilu zviždačica Adrijana Cvrtila, predsjednica udruge Pomak, komentirajući prijedlog Zakona o zaštiti prijavitelja nepravilnosti koji se u četvrtak našao u Saboru na drugom čitanju.

“Novi prijedlog zakona o zviždačima, na žalost, samo je ‘kozmetika’ bez imalo volje da se zaista pomogne prijaviteljima nepravilnosti koji su ostali bez posla. U mom konkretnom slučaju, ostala sam bez posla, a sutkinja drži moj treći zahtjev za privremenu mjeru za povratak na posao do okončanja radnog spora u ladici. Iako u Zakonu piše da mora u roku od osam dana odlučiti o zahtjevu, nije ti učinila, no za nju nema sankcija”, kaže Cvrtila.

“Pozivam sve saborske zastupnike i ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenicu koji su u Saboru ocijenili prijedlog pozitivnim pomakom da se zamijene sa mnom, pa da iskuse na terenu kako živi zviždač u Hrvatskoj”, dodala je Cvrtila, koja zamjera i što nije uvrštena odredba iz direktive EU po kojoj zviždači ne smiju biti tuženi za klevetu ako javno progovore o nepravilnostima. Ona je zbog toga zaradila devet privatnih tužbi za klevetu i, kako navodi, “račun od oko 200.000 kuna”.

Prijedlog zakona smatra lošim i zato što je uvrštena samo primarna besplatna pravna pomoć za zviždače, “što je jedno veliko ništa – pravni savjet bez zastupanja na sudu i bez izrade ijednog pravnog podneska, a upravo to je ono što zviždač skupo plaća. Zviždaču treba sekundarna besplatna pravna pomoć, odnosno odvjetničko zastupanje, bez imovinskog cenzusa,  što se može postići izmjenama zakona, a pravo na besplatnu pravnu pomoć navodi se i u EU Direktivi o zaštiti zviždača”.

sp

Foto: screenshot N1

(objavljeno 31.3.2022.)