Povežite se:
HomeMedijiČestitka uz Dan žena: ‘U medijima ćete biti ravnopravne za 67 godina!’

Čestitka uz Dan žena: ‘U medijima ćete biti ravnopravne za 67 godina!’

Zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak istaknula je da žene EU čine samo 24 posto osoba u vijestima. Ured pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić još je prije nekoliko godina izradio popis od stotinjak stručnjakinja voljnih odazvati se medijima, no u TV studijima i dalje sjede uglavnom muškarci

 

Piše: Miroslav Edvin Habek

“Ako sve ostane isto, trebat će nam najmanje 67 godina da se smanji prosječna razlika u ravnopravnosti spolova u tradicionalnim medijima”, zagrmila je Sunčana Glavak na konferenciji o ženama u medijskom prostoru održanoj u Zagrebu uoči  8. ožujka – Međunarodnog dana žena.

Zastupnica u Europskom parlamentu istaknula je da žene u Europskoj uniji čine samo 24 posto osoba o kojima čitamo ili slušamo u vijestima. Na iznenađenje mnogih, rekla je i kako su podaci za Hrvatsku bolji nego za druge zemlje Europske unije, no pritom je i naglasila kako se u Hrvatskoj “nepravilnosti i nejednakosti moraju ispraviti”. Važnost veće zastupljenosti žena u medijima oslikala je riječima “ono što ne možete vidjeti, ne možete ni željeti postati”.

Najviše žena u dnevniku ima RTL

No, ako žene pozivaju na veću zastupljenost njihovog spola u programu hrvatskih televizija, rezultate najnovije ankete koju je provela Agencija za elektroničke medije predstavio je ipak muškarac – Vanja Gavran, član Vijeća za elektroničke medije. Rezultati su zanimljivi i vrijedno ih je, pogotovo za Dan žena, istaknuti u medijima.

Konkretno, najveći udio televizijskih priloga u središnjim informativnim emisijama kojima se pojavljuju žene bilježi RTL (39 posto), zatim HTV (37 posto), pa Nova TV (33 posto), a prosjek sve tri televizije je 36 posto, rezultati su analize. 

Analiza Agencije za elektroničke medije (AEM) provedena je tijekom listopada prošle godine, a bile su pregledane 93 emisije s 2439 priloga od kojih se u 889 pojavljuju žene. Kako je istaknuto, žene se najviše pojavljuju u temama vezanim za znanost i zdravlje i socijalu, slijede teme vezane uz društvo i pravni okvir, a tek onda politika i Vlada s udjelom od samo 15 posto.

“Manji broj žena kao subjekata priloga i stručnjakinja/komentatorica zabilježen je u emisijama na svim televizijama. S obzirom na zanimanje ljudi u prilozima, žene su u većem broju pojavljuju kao zdravstvene stručnjakinje, predavačice, zdravstvene djelatnice, socijalne radnice, odgajateljice, učiteljice nego kao političarke ili osobe iz poslovnog svijeta’’, navodi se u analizi posvećenoj programu HRT-a, ali primjenjivoj i za druge dvije komercijalne televizije.

Upravo takvo medijsko prikazivanje žena kao, uvjetno rečeno, odgajateljica i učiteljica, otvorilo je i pitanje stereotipa koji i dalje vladaju hrvatskim društvom, ali i medijima.

To je dalo i šlagvort ministrici kulture i medija Nini Obuljen Koržinek koja je pred kamerama kazala da su u pristupu u određenim, prije svega, političkim temama stručni sugovornici uglavnom muškarci što, naravno, dovodi i do njihove naglašene dominacije u medijskom prostoru. 

Televizijske studije zauzeli su muški ‘doktori za sve’

“Sigurno je da su stereotipi prisutni. Ono što ohrabruje jest da iz istraživanja vidimo da smo osvješteniji o potrebi afirmacije ravnopravnosti spolova  u medijima, pa onda i položaja žena općenito u društvu. Ohrabruje i da su podaci za Hrvatsku čak i bolji nego u nekim drugim državama, međutim to nas ne treba zadovoljiti”, kazala je ministrica. Dodala je kako je cilj kroz kroz sve javne politike, uključivši i medijske, promicati ravnopravnost i doprinos žena u društvu. Naglasila je i potrebu poticanja medijske pismenosti kako bi se smanjio govor mržnje prema ženama prvenstveno na društvenim mrežama što će, uostalom, biti i tema ovotjedne radionice o prevenciji online nasilja nad ženama – opet u organizaciji AEM-a i udruge B.a.b.e.

No, ako se stekao dojam da u “muškom” svijetu žene u medijima kao “odgajateljice i učiteljice” nemaju što ozbiljno komentirati, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić podsjetila je kako je njezin ured još prije nekoliko godina izradio popis stotinjak stručnjakinja voljnih odazvati se medijima. Kako je naglasila, taj je popis bio  reakcija na tvrdnje kako se ne može pronaći ženu stručnjakinju na određenu temu. 

“Imamo žena stručnjakinja koje suvereno vladaju gospodarskim, političkim, sigurnosnim, poreznim temama i zato se treba voditi računa da se ima spektar stručnih osoba kako ne bi bili zastupljeni isključivo muškarci ili isključivo žene. U suprotnom se teme stavljaju u ladicu kao muške ili ženske. Imamo stručnjake koji se često pozivaju u studio, koji su doktori za sve”, poručila je pravobraniteljica Ljubičić. 

Prema njezinim riječima, ako su muškarci u medijima stručnjaci i doktori za sve, onda su žene pacijentice, zaključili bi cinici. 

Uostalom, prema riječima Sunčane Glavak, bit će to tako u sljedećih 67 godina kada će se, prema njezinoj prognozi, napokon mogla postići ravnopravnost žena i u medijskom prostoru.

foto: screenshot N1

(objavljeno 8.3.2022.)