Povežite se:
HomeKorupcijaBivši alkar i osuđeni obavještajac Preost iznenada se prisjetio da mu je Bandić 2015. darovao kočije i konje

Bivši alkar i osuđeni obavještajac Preost iznenada se prisjetio da mu je Bandić 2015. darovao kočije i konje

Tadašnji direktor hipodroma Dragomir Jurjević je nakon smrti Milana Bandića ovjerio izjavu kako je još 2015. (!) čuo da gradonačelnik ostavlja tri skupe kočije i konje Ognjenu Preostu. Ostalo nejasno otkuda Bandiću ti konji

 

Početkom 2023., Enimark Ponjević, predsjednik Galopskog kluba Zagreb i vlasnik zaštitarske tvrtke General Security, na društvenim je mrežama iznio tvrdnju da je peterostruki slavodobitnik Alke i bivši zamjenik ravnatelja Vojno sigurnosno obavještajne agencije Ognjen Preost, zbog pronevjere u VSOA-i osuđen na tri godine zatvora, a o kome smo zbog ogromnih dugova prema hipodromu lani vrlo iscrpno pisali, na sumnjiv način domogao vrijedne imovine – tri kočije, konja, opreme za zaprege i kontejnera u kojem se sve to držalo.

‘Ako su kočije Preostove, zašto ih krade samome sebi preko ograde hipodroma?’

“Bivši direktor hipodroma Dragomir Jurjević je na komad papira napisao da je čuo da je sve to pokojni gradonačelnik Bandić usmeno dao Ognjenu Preostu prije osam godina?! Naravno da je to podla i glupa laž… S tim papirom su Jurjević i Preost došli sadašnjem direktoru hipodroma Kristijanu Barbiću i on im je dao tri hipodromske kočije, konje, opremu, kontejner…Pa nisu kočije i oprema vlasništvo Milana Bandića nego Grada Zagreba i Hipodroma!”, napisao je tada Ponjević, počastivši spomenute nizom uvreda. “Nisu se usudili osam godina taknuti kočije koje su navodno njihove, nego su ih ukrali sami od sebe preko ograde hipodroma, dignuvši ih kamionskom dizalicom na kamion i pobjegli pod okriljem velike kiše”, naveo je tada Ponjević.

Slijedom tih optužbi, portal Zagrebi.hr poslao je još u siječnju upit Ustanovi za upravljanje sportskim objektima s pitanjem gdje su nestale kočije i ostala oprema, te kakve je dokaze Preost imao da je vlasnik svega navedenog. Tada smo dobili samo lakonski odgovor da “Ustanova Upravljanje sportskim objektima, pod čijim ravnanjem se nalazi Zagrebački hipodrom, nije vlasnik spomenutih kočija, oprema za zaprege i kontenjera. Navedenu opremu inventurno nemamo zavedenu u svom vlasništvu te, samim time, Ustanova nije odgovorna za njihovo unošenje, odnosno iznošenje s Hipodroma. Slijedom navedenog, nismo u mogućnosti komentirati navode Enimarka Ponjevića, no pozivamo ga da se, u slučaju istinitosti spomenutih navoda o krađi opreme, obrati policiji”.

Gradonačelnik konje i kočije nije naveo u imovinskoj kartici

U međuvremenu se to i dogodilo, odnosno Ponjević je podigao kaznenu prijavu kojom se sada bavi DORH, a bizarnom pričom su se počeli baviti mediji. “Podnio sam kaznenu prijavu protiv njih jer te kočije su godinama na korištenju Hipodroma i nije to Bandićeva imovina. A da jeste, kakav je dokaz jedna navodna izjava preminulog gradonačelnika bez bilo koje druge papirologije? Oni su oštetili Zagreb i Hipodrom kojem su kočije služile za priredbe”, rekao je Ponjević za 24 sata.

“Čini se da je Milan Bandić imao u svom vlasništvu tri lipicanca i dvije kočije vrijedne 40-ak tisuća eura koje nikada nije prijavio u imovinskoj kartici… Prije 15-ak godina je objavljeno da je Bandić kupio dva lipicanca i kočiju te da ih daruje Zagrebu. Kasnije je on demantirao da ima konje, ali Zagreb je imao dvije kočije i nitko se nije pitao tko im je stvarni vlasnik. Jedna je bila Viktorija, druga Landauer. Na potonjoj je bio i grb grada Zagreba, a Bandić se vozio u kočijama za proslavu 1. svibnja. Kočije i konji su bili smješteni na Hipodromu koji ih je također koristio za svoje manifestacije.
Jurjević je godinu dana nakon Bandićeve smrti kod bilježnika potpisao izjavu da je čuo kako Bandić ostavlja kočije i konje Preostu. A tu navodnu izjavu je Bandić dao još 2015.!”, u čudu su napisali novinari 24 sata.

Jednu kočiju Bandiću je dopremio Ante Pavić, osuđen u aferi Pročistač

Prozvani Jurjević i Preost ostali su pori svojim pričama. Novinaru 24 sata Ivanu Pandžiću Jurjević je ponovio da je njegova izjava autentična i da ju je “dao čiste savjesti jer je gradonačelnik govorio da je to njegova imovina i bio je prisutan kada je rekao da sve ostavlja Preostu… I on tvrdi da je sve čisto i opisuje kako ga je pokojni gradonačelnik pozvao i rekao mu da se više ne želi brinuti o konjima i kočijama i da ih daje njemu… Preost nam kaže da su konji glasili na druge ljude, ali ih je on preveo na sebe nakon Bandićeve izjave i zatim ih donirao za potrebe škole jahanja. Pravo na kočije nije polagao do lani”, donose 24 sata.

U nastavku teksta navodi se izjava Ante Šimleše, nekadašnjeg ravnatelja hipodroma koji se prisjetio da je skupocjeni Landauer, kočiju s pomičnim krovom, iz Beča doveo Ante Pavić, tadašnji direktor Zagrebačkih otpadnih voda, a o kojem smo također pisali nakon što je u aferi Pročistač osuđen na po četiri godine zatvora. I Pavić je, upitan o načinu stjecanja imetka, bio sklon bizarnim pojašnjenjima, pa je tako tvrdio da je njegov otac radeći kao zidar vikendima u Njemačkoj zaradio 1,5 milijuna eura, koje je potom razdijelio sinovima.

 

Foto: Turistička zajednica Grada Zagreba