Povežite se:
HomePodzemlje & nadzemljeBenčić: ‘Ministar Paladina je sudjelovao u uništavanju Hidroelektre’ 

Benčić: ‘Ministar Paladina je sudjelovao u uništavanju Hidroelektre’ 

U emisiji Otvoreno, saborska zastupnica okrivila je novog ministra obnove da je sa svojim ruskim partnerom Gljadelkinom izvukao sve vrijedno iz Hidroelektra niskogradnje, pa kad je ta tvrtka propala vjerovnici se nisu uspjeli naplatiti 

 

Piše: Saša Paparella

Novi ministar graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine Ivan Paladina u eklatantnom je sukobu interesa zbog vlasništva nad 10 posto udjela u tvrtki Kupari Luxury Hotels, kazao je predsjednik Reformista Radimir Čačić u emisiji Otvoreno u srijedu navečer. 

“Ministarstvo u koje dolazi ima pod sobom upravljanje državnom imovinom, a državna imovina je dana u koncesiju kompaniji u kojoj on ima udjel. Dakle, prije nego stupi na dužnost mora to učiniti, jer bez toga nemamo što razgovarati. Za to ima rok 20 dana”, napomenuo je Čačić.

Saborski zastupnik Marko Pavić (HDZ) uvjeren je da će se to pitanje brzo riješiti. “Ministar Paladina je još 2020. podnio zahtjev za izlazak iz vlasništva projekta Kupari, a kad se sudski proces završi više neće biti sukobu interesa”, rekao je.

‘Ministar laže, s Rusima vodi tri spora’

Saborska zastupnica Sandra Benčić (Možemo!) je primijetila kako je neobično što se novi ministar već dvije godine ne može ispisati iz suvlasništva u projektu Kupari, a potom je otvoreno rekla da “novi ministar Paladina laže. Zašto se ne može ispisati, osim ako ima imovinsko-pravni spor oko udjela u tvrtki? Kad sam ga to javno pitala, odgovorio je da nema spora, a onda sam pogledala u sudski registar i našla čak tri zabilježbe sporova u kojima je Paladina tužitelj protiv Kupari Luxury Hotels!” 

Benčić je Paladinu nazvala “tipičnim nekretninskim mešetarom” te nabrojala tvrtke s kojima je povezan, a koje su ili u teškoćama ili u stečaju. “Nije problem u tome koje je nacionalnosti bivši partner ministra, već što operira na način tipičan za ulazak ruskog kapitala u zapadne zemlje ili zemlje istočne Europe, koje pripadaju EU, te je tipičan i za HDZ”. rekla je Benčić. “Paladina nije bio samo predsjednik uprave IGH-a već i posrednik za preuzimanje Hidroelektre niskogradnje za svog ruskog partnera. Nakon toga zajedno je s njim otvorio tvrtku koja se zove Kupari Luxury Hotels, a tada se zvala Avenue ulaganja i u toj tvrtki je novi ministar odmah dobio udio. Potom su Sergej Gljadelkin i Paladina otvorili novu tvrtku Avenue mehanizacija, preko nje su iz tvrtke Hidrogradnja niskogradnja prebačeni oprema, strojevi i vozila, odnosno najvrjednija imovina koju je ta tvrtka imala. Kad je Hidroelektra ostala bez sredstava za rad, unajmljuje te strojeve od tvrtke Avenue mehanizacija, gdje je Paladina suvlasnik, i tako se izvlači lova. Hidroelektra niskogradnja  je tada bila u postupku predstečajne nagodbe, vjerovnici su imali 309 milijuna potraživanja, od toga je 60 posto otpisano, pa su ljudi ostali bez novca. Ubrzo je Hidroelektra otišla u stečaj, a kako je bila bez imovine radnici do danas nisu uspjeli naplatiti svoja potraživanja niti otpremnine”, rekla je Benčić, zapitavši se potom – kolika je zapravo vrijednost tvrtke Kupari Luxury Hotels?  

Čačić: ‘Koncesija u Kuparima trebala je biti ukinuta’

“Ono što je vrijedno je to što su uspjeli izmijeniti UP i dobiti koncesiju. Paladina kaže da je svugdje gdje je došao povećao vrijednost. A to je učinio tako što je od države dobio koncesiju i sredio da se može graditi tamo gdje se po prethodnom prostornom planu to nije moglo. Srđ, Kupari, palača Radeljević u Gružu…Vrijednost se umjetno povećava, onda se udjel proda, novci se uzmu a izgrađeno nije ništa. Što je on ikada izgradio? Nula bodova! Hidroelektra niskogradnja je nestala, zato više i nemamo jake građevinske firme. Vi pričate da je on veliki menadžer? Meni je to smiješno”, poručila je Benčić Marku Paviću.  

Radimir Čačić je rekao da je “opasno je zato što je jedina prava vrijednost Kupara koncesija. A koncesiju je dalo njegovo ministarstvo. Prema svemu onome što je rekao bivši ministar Goran Marić, to je već trebalo biti ukinuto jer ugovori nisu ispunjeni. Sramotno je što smo svedeni na partitokraciju, na ‘bazene’ stranačkih ljudi. Zato smo tu gdje i jesmo, ni u Tuđmanovo ni u Račanovo vrijeme nije tako bilo. U politici više nikoga nema tko je ikada išta radio i zaradio u realnom sektoru, jer ti ne dolaze u politiku…”, rekao je Čačić i naglasio da je to njemu bitna tema, a što se tiče ostalih tema – ministru Paladini treba dati šansu”.

Saborska zastupnica Sanja Radolović (SDP) napomenula je da je ministar Paladina odbijao govoriti o jako puno pitanja koja su mu se postavljala. Istaknula je da “ne žele ići ispod pojasa i udarati što se tiče ruske veze”, ali “mora spomenuti to da je vlasnik njegove tvrtke navodno blizak ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i da je ruski oligarh”, na što je Pavić odgovorio: “Teza da je Paladina ‘ruski igrač’ dolaze upravo iz lijeve strane oporbe koji su financirani i od Soroša i od političke zaklade Zelenih u Njemačkoj i od mnogih drugih”.

(objavljeno 10.3.2022.)

Foto: screenshot HRT