Povežite se:
HomePodzemlje & nadzemljeBandićev prijatelj Darko Turopoljac, nedavno osuđen na šest godina zatvora, ne želi u Remetinec pa se sakrio

Bandićev prijatelj Darko Turopoljac, nedavno osuđen na šest godina zatvora, ne želi u Remetinec pa se sakrio

Turopoljac se nije pojavio na izricanju presude u aferi Pročistač, nakon koje je, zbog visine kazne, trebao odmah biti sproveden u zatvor.  Policija ga već tjedan dana traži, a ne bude li ubrzo uhićen za njim će se raspisati tjeralica

Zagrebačka policija već tjedan dana traži Darka Turopoljca, prijatelja pokojnog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i nekoć uspješnog građevinskog poduzetnika čije su tvrtke imale milijunske poslove s Gradom Zagrebom.

‘Otišao je u grad, a mobitel nema’

O liku i djelu Darka Turopoljca smo podrobno pisali nakon što se 5. svibnja nije pojavio na izricanju presude kojom je u aferi Pročistač nepravomoćno osuđen na šest godina zatvora, poslije čega je odmah trebao biti sproveden u Remetinec. Zato je sud prošli ponedjeljak, tri dana nakon izricanja presude policiji izdao dovedbeni nalog, prema kojem ga se odmah mora sprovesti u zatvor, no do nedjelje policija Turopoljca nije uspjela pronaći na poznatim adresama. Ako ubrzo ne bude uhićen, sud će za njim, izvjesno je, raspisati i tjeralicu, javlja Jutarnji list. Naime, budući da je osuđen na kaznu veću od pet godina zatvora, Turopoljcu, čija je tvrtka Dija Graditeljstvo izvodila veliki dio radova na spornome Centralnom uređaju za pročišćavanje otpadnih voda (CUPOVZ), na izricanju presude je odmah određen istražni zatvor te bi, da je došao na presudu, odmah bio odveden u Remetinec, gdje bi čekao odluku o pravomoćnosti presude.

Na izricanju presude nije se pojavio niti Austrijanac Hannes Schweitzer, koji je također osuđen na šest godina zatvora, no on se dan kasnije sam javio u Remetinec. Turopoljcu se od tada gubi trag. Zagrebačka policija nije ga pronašla na poznatim adresama, jednoj na Šalati i jednoj na Ferenčici. “Niti jedna od nekretnina na čijim je adresama prijavljen nije u njegovu vlasništvu, već u vlasništvu članova njegove obitelji. Na adresi na Šalati policiji koja ga je došla tražiti su rekli da Turopoljac u taj stan ne dolazi već najmanje godinu dana, dok je Turopoljčeva supruga na adresi na Ferenčici policajcima rekla da je on tamo bio, ali je otišao u grad. Također, policajcima je rečeno kako ga se ne može kontaktirati na mobitel jer nema aktivni telefonski broj”.

Naplaćivao nepostojeće radove

Turopoljac je osuđen na šest godina zatvora zato što je između 2005. i 2008. podmićivao voditelja tvrtke Zagrebačke otpadne vode (ZOV) Antu Pavića, sada također osuđenog, kako bi upravo Turopoljčevo Dija Graditeljstvo dobivalo poslove na izgradnji pročistača te kako bi mu Pavić odobravao isplatu za nepostojeće radove, pri čemu je ZOV, privatna tvrtka kojoj je Grad Zagreb odobrio koncesiju za izgradnju i upravljanje pročistačem, oštećen za 4,6 milijuna kuna.

sp

Foto: Zagrebi.hr

(objavljeno 16.5.2022.)

EDIT: U ponedjeljak 16.6.2022. navečer objavljeno je da je Turopoljac ipak sam došao u Remetinec