Povežite se:
HomePodzemlje & nadzemljeAZTN odobrila koncentraciju Sberbanka i HPB

AZTN odobrila koncentraciju Sberbanka i HPB

AZTN je zaprimio prethodnu prijavu namjere provedbe koncentracije poduzetnika HPB i Sberbank Hrvatska, “u izvanrednim okolnostima postupka, vezano uz sankcije EU-a uslijed ruske invazije na Ukrajinu”

 

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) odobrila je na prvoj razini namjeru provedbe koncentracije koja nastaje stjecanjem izravne kontrole na trajnoj osnovi Hrvatske poštanske banke (HPB) i Sberbank d.d.

“AZTN je 1. ožujka 2022. zaprimio prethodnu prijavu namjere provedbe koncentracije poduzetnika HPB i Sberbank Hrvatska, u izvanrednim okolnostima postupka pred Jedinstvenim sanacijskim odborom – sanacijskim tijelom europske bankovne unije, vezano uz sankcije EU-a uslijed ruske invazije na Ukrajinu. AZTN je svojom odlukom od 1. ožujka 2022. dopustio na zahtjev podnositelja prethodne prijave koncentracije provedbu određenih radnji provedbe prijavljene koncentracije i prije isteka zakonskog roka, odnosno sve radnje koje su neophodne u svrhu provedbe odluke Jedinstvenog sanacijskog odbora”, navode u AZTN-u.

Temeljem potpune prijave koncentracije, utvrđene strukture mjerodavnog tržišta, postkoncentracijskog tržišnog udjela sudionika koncentracije, očekivanih učinaka koncentracije u smislu koristi za potrošača i drugih raspoloživih podataka i saznanja, AZTN je ocijenio da nije riječ o zabranjenoj koncentraciji u smislu odredbe članka 16. Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja, navode u Agenciji.

“Sudionici koncentracije su primarno prisutni na tržištu depozita stanovništva, tržištu depozita pravnih osoba, tržištu kredita stanovništvu i tržištu kredita pravnim osobama u RH te će koncentracija prvenstveno imati učinak na tržištu bankovnih usluga na teritoriju RH. AZTN je po zaprimanju potpune prijave koncentracije na službenim mrežnim stranicama objavio Javni poziv svim zainteresiranim osobama za dostavljanje primjedaba i mišljenja o koncentraciji, na koji nije zaprimio niti jednu primjedbu i/ili mišljenje. Slijedom svega navedenog, ne proizlazi da je riječ o koncentraciji koja bi mogla imati negativan učinak na tržišno natjecanje te se ista smatra dopuštenom na 1. razini”, navode u AZTN-u.

sp

Foto: HPB

(objavljeno 18.3.2022.)