Povežite se:
HomeMedijiAZTN napokon odgovorio: ‘nema dokaza za radijski kartel oko Ivana Jurića-Kaćunića i Miroslav Kutle’

AZTN napokon odgovorio: ‘nema dokaza za radijski kartel oko Ivana Jurića-Kaćunića i Miroslav Kutle’

 

Povodom lanjske dodjele frekvencije bivše Stojedinice tvrtki Top radio kontroverznog Jurića-Kaćunića AZTN je zaprimio čak šest podnesaka s nizom indicija o kartelu i prikrivenom vlasništvu, no sada je Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja utvrdila da nema dovoljno dokaza za nezakonitu koncentraciju vodećih domaćih radijskih postaja, a za javno objavljenu prepisku osoba uključenih u taj slučaj navodi kako je “nemoguće utvrditi je li riječ o vjerodostojnoj dokumentaciji”

 

Piše: Saša Paparella

 

Nakon što je u srpnju 2021. Vijeće za elektroničke medije (VEM) tvrtki Top radio u vlasništvu Ivana Jurića-Kaćunića dodijelilo koncesiju za frekvenciju 101 MHz-a, a na kojoj je prethodno godinama emitirala zagrebačka Stojedinica, Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) je između kolovoza 2021. i siječnja 2022. zaprimila čak šest podnesaka na temu medijskog kartela koji navodno obuhvaća vodeće hrvatske radio-postaje, redom povezane sa spomenutim Jurićem-Kaćunićem. 

Nakon zatraženih očitovanja i prikupljenih podataka, AZTN je sada donio zaključak kako “slijedom svih analiziranih činjenica i okolnosti u ovom predmetu, u konkretnom slučaju ne postoje uvjeti za pokretanje postupka ocjene dopuštenosti koncentracije poduzetnika od strane AZTN-a po službenoj dužnosti u odnosu na poduzetnike Antena Zagreb d.o.o., Narodni radio d.o.o., Gold FM d.o.o., Enter Zagreb d.o.o., Extra FM d.o.o., Top radio d.o.o. (svi iz Zagreba) te Radio Dalmacija d.o.o. i Ultra Split d.o.o„ iz Splita, agencija Media Servis d.o.o., AMM-All Market Media d.o.o., AMM Global Institut d.o.o., 4Media Global d.o.o. (sve iz Zagreba)”.  Od osam nabrojanih nakladnika elektroničkih medija, Narodni radio raspolaže nacionalnom koncesijom, dok ostali nakladnici raspolažu regionalnom (Radio Dalmacija – područje četiriju županija), županijskom ili lokalnom koncesijom.

Osnovana sumnja u tajni radijski kartel

Zadnji podnesak je u siječnju 2022. AZTN zaprimio od Darija Juričana, koji je prijavio tajni kartel i nedopuštene koncentracije protiv fizičkih osoba Miroslava Kutle, Ivana Jurića Kaćunića, Hrvoja Barišića i Katjana Knoka, te poduzetnika Narodni Radio d.o.o„ Antena Zagreb d.o.o., Radio Dalmacija d.o.o„ Extra FM d.o.o„ Capital FM d.o.o„ Media Servis d.o.o. i Mega Radio d.o.o. Juričan je preko svoje odvjetnice dostavio i prijedlog liste osoba koje imaju neposredna saznanja i aktivno su sudjelovale kao punomoćnici, sudionici  izvršitelji prijavljenih. Podsjetimo, kao vlasnike spomenutih radio-postaja, koje su mu – kako tvrdi  – izdajom Jurića-Kaćunić bile otete, Kutle je na N1 televiziji javno naveo braću Petra i Zorana Pripuza, a njihova se imena spominju i u internoj prepisci koju je u više nastavaka objavio tjednik Nacional. U rješenju AZTN-a obitelj Pripuz se ne spominje. 

“Podnositelj smatra da postoji osnovana sumnja u udruživanje navedenih fizičkih i pravnih osoba u tajni radijski kartel kojim se tvorio i tvori nedozvoljena koncentracija, zlouporaba vladajućeg položaja kako bi stekli dominaciju na radijskom tržištu. U privitku predmetnog podneska dostavljena je opsežna dokumentacija koja sadrži preslike prepiske određenih osoba vezano uz poslovanje određenih radijskih nakladnika primarno tijekom 2011. i 2012.”, navodi AZTN, uz zaključak kako je “nemoguće utvrditi je li riječ o vjerodostojnoj dokumentaciji”.

‘Zajednički drže više od 70% tržišta oglašavanja komercijalnih radija u RH’

Prvi je AZTN-u bio podnesen anonimni podnesak od 11 . kolovoza 2021., temeljem kojeg je otvoren predmet istraživanje oblika vlasničkog povezivanja navedenih poduzetnika. 

Podnositelj (koji je tražio anonimnost) je naveo da je Ivan Jurić Kaćunić skriveni vlasnik radijskih nakladnika koji su predmetom istraživanja, da je u konkretnom slučaju riječ o uspostavi svojevrsnog monopola, dumpinga i dogovaranja cijena oglašavanja navedenih radijskih nakladnika i poduzetnika Media Servis kroz agenciju All Market Media budući da su svi poduzetnici vođeni zajednički i ponašaju se kao povezane osobe, zajednički nastupaju na tržištu na kojem zajednički drže više od 70 postio tržišta oglašavanja komercijalnih radijskih medija u RH, te da u Zagrebu i Splitu drže gotovo 90 posto tržišta i da su u 2020. zajednički ostvarili prihode veće od 120 milijuna kuna. Ukazuje i na analizu koju je proveo portal Media Daily, u kojoj se između ostalog pojavljuje i pitanje nositelja prava registriranog žiga, gdje je u konkretnom slučaju nositelj Ivan Jurić Kaćunić , iako on nije u vlasničkoj strukturi navedenih poduzetnika.

HND: ozbiljna ugroza zadnjih ostataka ozbiljnog novinarstva na radiju

Drugi je bio podnesak Hrvatskog novinarskog društva i Sindikata novinara Hrvatske, koji su obavijestili AZTN o tome kako je VEM u postupku za dodjelu koncesije za područje Grada Zagreba i Zagrebačke županije na 101 MHz donio odluku o izboru Top radija d.o.o., “za kojeg se sumnja kako prikriva svog stvarnog vlasnika i što predstavlja ozbiljnu ugrozu slobode medija, osobito kada je riječ o sektoru radija u kojem je sve manje pluralizma raznovrsnosti medijskih sadržaja i iz kojeg je ozbiljno novinarstvo gotovo iščezlo”.

U tom se podnesku pojašnjava kako je u konkretnom slučaju riječ o jednoj od najpoželjnijih radijskih koncesija u RH jer pokriva područje Grada Zagreba, Zagrebačke županije i dijelova Karlovačke, Sisačka-moslavačke, Krapinsko-zagorske, Varaždinske, Bjelovarska-bilogorske te Koprivničko-križevačke županije i kojoj je dodana vrijednost jak brand nekadašnjeg Radija 101.

Tvrdi se i da  “Top radio kao ponuditelj dolazi iz medijskog kartela koji već desetljećima drži prikriveni monopol nad radijskim postajama u RH, što je pogubno za razvoj slobode medija i njihov pluralizam, za što podnositelj ukazuje na moguće kršenje Zakona o medijima i Zakona o elektroničkim medijima i traži od prije svega DORH-a, Porezne uprave i AZTN-a, ali i Ministarstva kulture i medija te odbora za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskog sabora postupanje u navedenoj stvari.

Konkurenti posluju na istoj adresi 

Treći je bio podnesak tvrtke Nepce svijet, u kojem se  iznose iste činjenične i pravne okolnosti “a uvjerenje je podnositelja da postoji osnovana sumnja na nedopuštenu koncentraciju budući da je Ivan Jurić Kaćunić kroz period od proteklih 10 godina bio što vlasnik, što direktor ili prokurist svih značajnijih radio stranica u Republici Hrvatskoj a navedeno se dodatno potvrđuje, navodi podnositelj provjerom stanja u registru Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo”, iz kojeg se razaznaje da Ivan Jurić Kaćunić jest (ili je bio) vlasnik žigova svih tih radio postaja kao i mnogih drugih povezanih tvrtki. 

“Daljnje indikacije sadrži Ponuda Top radija kojoj je priložen Ugovor o zakupu sklopljen s AMM global institut  (zastupan po Ivanu Jurić u Kaćuniću ), za prostor na adresi Zagreb, Avenija Većeslava Holjevca 29, na kojem posluju konkurentske Antena Zagreb, Narodni radio, Extra FM i Gold FM. Navedeno snažno upućuje na zaključak, navodi podnositelj, da bi se ovdje moglo raditi o nedopuštenoj koncentraciji, koja je na predmetnom tržištu pitanje posebne osjetljivosti (neovisnost novinarstva, sloboda medija i sl.), zbog čega je navedeno uređeno i zabranjena ne samo generalnim odredbama ZZTN, već i specijalnim odredbama ZEM-a, kojima je vrlo jasno uređeno ograničenje koncentracija, koja pravila se u ovom slučaju u vrlo vješto zaobilaze”.

Četvrti je podnesak tvrtke Radio 101 d.o.o., koja je dostavila saznanja koja ukazuju na zlouporabu vladajućeg položaja i zabranjenu koncentraciju na radijskom tržištu. Navode činjenične opise događaja oko izbora najboljeg ponuditelja od strane VEM-a, postojanja prikrivenog vlasništva nad cijelim nizom poduzetnika koji uz poduzetnike koji su predmetom ovog istraživanja predstavljaju nedopuštenu koncentraciju na radijskom tržištu, budući da imaju zajedničke poslovne adrese, objedinjeno vlasništvo nad intelektualnim pravima, objedinjeni kanal prodaje oglasnog prostora, zajedničkog nastupanja na tržištu.

AZTN će se o dijelu podnesaka dodatno očitovati 

Peti podnesak podnijela je tvrtka Zwei 01 d.o.o., u kojem se također iznosi sumnja na prikrivenu koncentraciju, a koja je ujedno nedopuštena u smislu Zakona o elektroničkim medijima. Podnositelj smatra da Ivan Jurić Kaćunić zajedno s nakladnicima koji imaju koncesije na državnoj (Narodni radio), regionalnoj (Enter Zagreb, Antena Zagreb, Radio Dalmacija) i lokalnoj razini (Extra FM) za koje je on nositelj žigova, zajednički oblikuju poslovnu politiku, te posluju usklađeno s namjerom postizanja zajedničkih ciljeva.

Nadalje, svi nakladnici niza radio-postaja u kojima je Ivan Jurić Kaćunić u nekom trenutku bio u vlasničkoj strukturi koriste ekskluzivne marketinške usluge istog društva AMM-All Market Media d.o.o. te na taj način u svom oglašivačkom poslovanju jedinstveno nastupaju na tržištu.

“Napominjemo da su dijelovi iz podnesaka podnositelja koji ukazuju na moguće zlouporabe vladajućeg položaja poduzetnika i zabranjene sporazume poduzetnika, izdvojeni iz ovog predmeta u posebne predmete i o njima će AZTN postupati kao s inicijativama za pokretanje postupka AZTN-a po službenoj dužnosti, o čemu će AZTN u tim predmetima donijeti posebne odluke”, navode u AZTN-u.

 

Foto: Eric Nopanen / Unsplash.com

(objavljeno 13.7.2022.)