Povežite se:
HomePodzemlje & nadzemljeAZTN kaznio Moslavina voće, tvrtku koju vodi bivši pomoćnik šefa SOA-e

AZTN kaznio Moslavina voće, tvrtku koju vodi bivši pomoćnik šefa SOA-e

Otkupljivač šljiva iz Dugog Sela, kažnjen sa 75.000 kuna zbog nepoštene trgovačke prakse, bio je u vlasništvu Todorićevog Belja, pa Quaestus fonda Borislava Škegre. Tvrtku sada vodi Josip Jurčević, nekadašnji šef tajne službe, javnosti poznatiji kao partner Pavla Vujnovca i Zorana Gopca u gradnji hotela u bračkim Postirama

 

Piše: Saša Paparella

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja ( AZTN) je zbog povrede odredaba Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom (ZNTP) kaznila tvrtku Moslavina voće d.o.o. iz Dugog Sela sa 75.000 kuna.

Svestrani Jurčević

“AZTN je po službenoj dužnosti protiv otkupljivača šljiva Moslavina voća pokrenuo upravni postupak u smislu ZNTP-a, radi utvrđivanja iskorištavanja značajne pregovaračke snage nametanjem nepoštenih trgovačkih praksi pri otkupu šljiva.

Nakon provedenog postupka, AZTN je utvrdio da je Moslavina voće iskorištavajući značajnu pregovaračku snagu u sezoni otkupa 2018., svojim dobavljačima šljiva nametnula više nepoštenih trgovačkih praksi u smislu ZNTP-a”, navodi se u rješenju.

Vlasnik tvrtke Moslavina voće je Josip Jurčević, bivši pomoćnik šefa SOA-e koji se zadnjih godina prometnuo u poduzetnika, pa registar trgovačkog suda njegovo ime povezuje s 20-ak tvrtki. U zadnje vrijeme, najviše se pisalo o projektu izgradnje predimenzioniranog hotela u Postirama na Braču, gdje su mu partneri bili Pavao Vujnovac (PPD) i rukometni menadžer Zoran Gobac

Podjednako zvučna imena izranjaju i kad su pogleda popis bivših vlasnika Moslavina voća. Tvrtku je 2014. osnovalo Belje, tada u sastavu Agrokora Ivice Todorića, a narednih godina kao suvlasnik se pojavio i Quaestus Borislava Škegre. Lani je Moslavina voće prodana tvrtki Erdal Trading s Malte, povezanoj s Pavom Vujnovcem, a od početka 2022. kao vlasnik je upisana osječka tvrtka Joqa, već spomenutog Josipa Jurčevića. 

Nejasno izračunata cijena šljive

Kako u svom rješenju navodi AZTN, “Moslavina voće poslovala je sa svojim dobavljačima šljiva temeljem ugovora i Općih uvjeta otkupa poljoprivrednih proizvoda koji nisu sadržavali sve odredbe bitne za poslovni odnos ugovornih strana sukladno odredbama ZNTP-a. Naime, navedena dokumentacija nije sadržavala jasno određenje o cijeni i/ili načinu određivanja, odnosno izračuna cijene. Dio predmetnih ugovora koje je Moslavina voće imala sklopljene s dobavljačima šljiva nije sadržavao obvezne odredbe o vrsti poljoprivrednog ili prehrambenog proizvoda koji se isporučuje otkupljivaču, kao ni odredbe o uvjetima i rokovima isporuke poljoprivrednih ili prehrambenih proizvoda koji su predmet ugovora.

Također, AZTN je utvrdio kako je Moslavina voće  u odnosu na dva dobavljača nametnula nepoštenu trgovačku praksu na način da je izvršila netransparentno umanjenje vrijednosti poljoprivrednog proizvoda – šljive”. 

Zaključno, AZTN je utvrdio kako je Moslavina voće izvršila plaćanja dijelu dobavljača šljiva u rokovima koji su dulji od ZNTP-om dopuštenih 30 dana od dana primitka šljiva i/ili uredno zaprimljenog računa dobavljača. Ukupno 13 računa/otkupnih blokova koje su promatrani dobavljači šljiva izdali Moslavina voću u otkupnoj sezoni 2018. plaćeni su dobavljačima sa zakašnjenjem, odnosno izvan ZNTP-om propisanog roka.

Foto: Unsplash.com

(objavljeno 21.3.2022.)