Povežite se:
HomePodzemlje & nadzemljeAgrokor odlazi u povijest, skupa s Konzumom d.d ali i nekadašnjim ‘hrvatskim Yugotursom’

Agrokor odlazi u povijest, skupa s Konzumom d.d ali i nekadašnjim ‘hrvatskim Yugotursom’

Nakon što je 46 “neodrživih” tvrtki povezanih s propalim koncernom, u rasponu od Belja d.d. do Jamnice d.d. i Konzuma d.d. sada pripojeno Agrokoru, sve će one iz sudskog registra preseliti u povijest. Njihov kontinuitet nastavit će zrcalne tvrtke s dodatkom plus (npr. Konzum plus d.o.o.), no nekima, poput nekoć glasovitog Adriatica.neta, nevjerojatno brzo rastuće turističke agencije, niti taj potez neće pomoći   

 

Sutkinja Trgovačkog suda u Zagrebu Nevenka Siladi Rstić donijela je rješenje kojim je završen postupak izvanredne uprave nad 46 “neodrživih društava” i to njihovim pripajanjem Agrokoru. Sudsko rješenje će se, po njegovoj pravomoćnosti, dostaviti radi brisanja Agrokora iz sudskog registra. Time završava jedna era hrvatskog kapitalizma, a pet godina nakon početka afere Agrokor nestaje.

Prema lex Agrokoru, svrha i cilj postupka izvanredne uprave bila je zaštita održivosti poslovanja trgovačkih društava od sistemskog značaja za RH. Prihvaćenom i potvrđenom nagodbom vjerovnika Agrokora bila su posebno razvrstana tzv. “održiva” i “neodrživa” društva, prijenos dionica i poslovnih udjela u održivim društvima te prijenos imovine neodrživih društava na novoosnovana “zrcalna” društva.

Ovim je činom u odnosu na “održiva” društva postupak izvanredne uprave završio, i to nad svakim od njih zasebno – sud je donosio rješenja nakon provedbe prijenosa dionica ili poslovnih udjela 30 solventnih tvrtki na Fortenova grupu. U tu skupinu spadaju Agrolaguna, Hoteli Koločep, Hoteli Živogošće, Jolly projekti, Poliklinika Aviva, Multiplus card, Roto dinamic, Solana Pag, Vjesnik-usluge, Zagreb plakat i Žitnjak.

Što se tiče 46 “neodrživih”, insolventnih kompanija, čije su obveze veće od njihove imovine, ta je imovina prenesena na ”zrcalna” operativna društva, pa tako sada primjerice imamo Konzum plus d.o.o. Kompanije s dodatkom ‘plus’ u nazivima su 1. travnja 2019.  započele s radom u Fortenova grupi. Među imenima tih 46 neodrživih tvrtki su i nekoć poznati asovi: Adriatica.net, Atlas, Belje, Jamnica, Konzum, Ledo, Lovno gospodarstvo Moslavina d.o.o., Mladina Jastrebarsko, mStart, Pet-prom, PIK Vrbovec, PIK Vinkovci, Sojara Zadar, Vupik, Tisak, Zvijezda.
I dok neke od tih tvrtki dobro posluju – Jamnica plus lani je imala 1,1 milijardi, a Konzum 10,7 milijardi kuna prihoda – druge se nisu uspjele oporaviti, pa je tako Adriatica.net plus, nastala iz Adriatica.neta Marka Vojkovića koju su nekoć zvali ‘hrvatskim Yugotursom’ godinu završila sa zanemarivim prihodom od 650.000 kuna i jednim zaposlenikom. Internet agenciju koja je svojedobno u svega par godina uspjela kupiti klasične agencije Atlas, ID Riva, Atlas Airtours, te slovenski Kompas, Odisej i Iliriku turizam kasnije su zajedno spašavali država i Agrokor, no u tome nisu uspjeli, a na kraju je propao i sam Agrokor.

sp

objavljeno: 20.7.2022.

(foto: screenshot N1)